Η «Δια Βίου Μάθηση» του Δήμου Ηρακλείου στα βραβεία Unesco Learning City

Γιώργος Βλαχάκης
Γιώργος Βλαχάκης

Η πόλη συνομιλεί, δικτυώνεται, συνδιαλέγεται και συνεκπαιδεύεται με άλλες «πόλεις που μαθαίνουν»

Του Γιώργου Βλαχάκη*

Πριν τρία χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου με τη συμβολή της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την Unesco έγινε μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου της Unesco για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν».

Πρόκειται για ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο οι πόλεις-μέλη του Δικτύου καλούνται να παρέμβουν δυναμικά στο πεδίο της Δια Βίου Μάθησης. Είναι οι πόλεις που κινητοποιούν αποτελεσματικά τους πόρους τους σε κάθε τομέα με σκοπό την προώθηση της μάθησης χωρίς αποκλεισμούς από τη βασική έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μάθησης, την κοινωνική συνοχή, την ατομική ενδυνάμωση, την οικονομική, πολιτιστική ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη. Επί της ουσίας, η δια βίου μάθηση αποτελεί το επίκεντρο, την κινητήρια δύναμη του κοινωνικού ιστού μιας πόλης, γίνεται ο οδηγός για την επίτευξη όλων των παραπάνω.

Στον Δήμο Ηρακλείου, οι αρμόδιες αντιδημαρχίες και γενικότερα στην πόλη, έχουμε υλοποιήσει σημαντικά καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντολογικές, αθλητικές και κοινωνικές δράσεις οι οποίες καλλιεργούν μια κουλτούρα δια βίου μάθησης και παράλληλα προάγουν την πνευματική συνείδηση ώστε οι πολίτες να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους, τις αξίες και τις στάσεις τους μέσα από τη βιωματική μάθηση.

Ενδεικτικά αναφέρω: Τα Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’οδόν», «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», «Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ», φεστιβάλ «Εκτός πόλης», το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανακύκλωσης και «Δρομολόγια ζωής», το πρόγραμμα «Fit for all», το Κέντρο Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Δημοσκόπιο», τις επιστημονικές ημερίδες, τα επιστημονικά συνέδρια, κ.α.

Γι αυτές τις προσπάθειες, η πόλη μας, το Ηράκλειο βραβεύτηκε από την Διεθνή κριτική επιτροπή της Unesco με το βραβείο Unesco Learning City 2019 ως μια πόλη για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις της, για την υποδειγματική της πρόοδο και δέσμευση για την προώθηση της συμμετοχικής εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης μέσω πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών διαδρομών.

Με αυτή τη Διεθνή αναγνώριση του Δήμου Ηρακλείου στο πεδίο της Δια Βίου Μάθησης προωθείται η εξωστρέφεια της πόλης σε διεθνές επίπεδο. Η πόλη συνομιλεί, δικτυώνεται, συνδιαλέγεται και συνεκπαιδεύεται με άλλες «πόλεις που μαθαίνουν», αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ανταλλάσσει καλές εκπαιδευτικές καινοτόμες πρακτικές, στηρίζει και προωθεί σημαντικές συνεργασίες και δημιουργεί ταυτότητα.

Ως πολίτες, βρισκόμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αναζήτησης για τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες μάθησης της τοπικής κοινωνίας. Για την επιτυχή ανοικοδόμηση μιας «πόλης που μαθαίνει» ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Χρειάζεται η από κοινού προσπάθεια αν θέλουμε να καταστήσουμε το Ηράκλειο πόλη «ευρωπαϊκή», μια πόλη που καθένας θα φέρει την ευθύνη που του αναλογεί, μια πόλη στην οποία θα επικρατεί ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία.



* Ο Γιώργος Βλαχάκης είναι Δρ. Κανονικού Δικαίου ΑΠΘ
Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ