ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Δαμασκός στοχεύει τους Τουρκομάνους

Κόκκινη γραμμή» η ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων

No profile pic

Του Μηνά Ρασούλη

Όπως όλα δείχνουν,  σε ένα ακόμα πιο καταστροφικό επίπεδο κλιμάκωσης θα περάσει ο εμφύλιος στην Συρία, με πειραματισμό εξελιγμένων οπλικών συστημάτων,  αφού όλες οι δυτικές δυνάμεις ( ΗΠΑ, Γαλλία , Ηνωμένο Βασίλειο ) έχουν καταστήσει σαφές πως θεωρούν «κόκκινη γραμμή» την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων , αλλά και την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Όταν η Ρωσία αποφάσισε να εμπλακεί στην κρίση, μένοντας στο πλευρό του Ασαντ, ο Πούτιν είχε υπογράψει συμφωνία αποκλιμάκωσης που έδιδε το ελεύθερο στο Ισραήλ να εμποδίσει την μεταφορά όπλων από το Ιράν στην Χεζμπολάχ . Η συμφωνία αυτή ερμηνεύτηκε τότε ως απόδειξη των μεγάλων διπλωματικών ικανοτήτων του Νετανιάχου. 

Η μη σωστή όμως εδώ και καιρό ανάγνωση των μηνυμάτων της τριπλής συμμαχίας Τουρκίας , Ιράν και Ρωσίας  δημιούργησε το πλαίσιο για επέκταση της επιρροής του Ιράν πιο δυτικά , όπως πραγματοποίησε και στον κόλπο του Άντεν .  Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί προστίθεται στους απρόβλεπτους παράγοντας της μετα-κρίσις εποχής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κάνοντας την κατάσταση να θυμίζει την εποχή του  1950 με την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η ήδη ανάπτυξη των γαλλικών στρατευμάτων στον Κουρδικό τομέα , αλλά και η ενδεχόμενη ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων,  με άλλους 2000 στο έδαφος , εκτός της παραμονής του στόλου νοτίως της Κύπρου, πιέζει  την Τουρκία και τις μελλοντικές κινήσεις της στην παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Τώρα που έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Δαμασκού και ο Άσαντ είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού , όλα τα μάτια των αναλυτών είναι στραμμένα προς την πόλη Αφρίν και Ιντλίμπ στα σύνορα της Τουρκίας στην Βόρειο Συρία , όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης , της Αλ- Κάιντα και των Τουρκομάνων. Η Δαμασκός παρά την οικονομική συμφωνία μεταξύ Ρώσων , Τούρκων και Ιρανών προσπαθεί να αναστρέψει τις προηγούμενες δεσμεύσεις των βλέποντας ότι υπάρχουν ισχυρές οικονομικές διαφορές αναμεταξύ των, μετά την ανοικτή υποστήριξη του Ερντογάν στις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Για τις συριακές υποθέσεις ο ειδικός απεσταλμένος του Ιράν Αλί Ακμπαρ Βεβαλάτι, δήλωσε ανοικτά ότι το Ιντλίμπ είναι ο επόμενος στόχος , ενώ η Ρωσία ζήτησε  από την Τουρκία να παραδώσει το Αφρίν, αναμένοντας την απόσυρση δεκάδων θέσεων παρατήρησης του τουρκικού στρατού από τα περίχωρα του Ιντλίμπ, όπως οι Ρώσοι έκαναν κατά την επίθεση των Τούρκων στο Αφρίν.  Σε ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση στο Ιντλίμπ και στο Αφρίν δεν θα είναι έκπληξη η ακύρωση της προγενέστερης συμφωνηθείσας πώλησης των S- 400  στην Τουρκία.   

Το αδύνατο Ισλαμικό Κράτος έχει παραμείνει στην συριακή στέπα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει την τελική εξόντωσή του μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η υπόθεση της Συρίας δεν έχει τελειώσει με τους βομβαρδισμούς , αντίθετα μάλλον τώρα αρχίζει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση