ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αντεπίθεση των Κατηγορουμένων
Μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις άρχισαν και οι καταγγελίες για “δυσφήμηση”
Του Δημήτρη Μιμή
Γράψαμε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει και η άλλη άποψη στην υπόθεση Weinstein με το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Παρακολουθώντας το θέμα καθημερινά είδα αμέσως να έρχεται και η επιβεβαίωση των γραπτών μας.
Μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις άρχισαν και οι καταγγελίες για “δυσφήμηση” όπου οι θιγμένοι ζητούν δικαίωμα στην αλήθεια. Ήδη στη Γαλλία ένας πρώην υπουργός του Mitterrand που κατηγορήθηκε, κατηγορεί μια συγγραφέα αλλά και ένας διευθυντής περιοδικού κατηγορεί μια δημοσιογράφο για ψευδείς καταγγελίες. Τι άραγε συμβαίνει; Προς αποτυχία το κίνημα απελευθέρωσης του λόγου; Πιθανόν. Γιατί όμως;
Ορισμένοι άνδρες οι οποίοι αρνούνται τις επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται καταγγέλλουν τις επιθέσεις εναντίων των και θέλουν να προστατεύσουν την εκτίμηση τους. Στις υποθέσεις αυτές, το ζήτημα δεν είναι ποιος λέει την αλήθεια αλλά το πρόσωπο που έκανε την καταγγελία.
Μετά την Catherine Deneuve, άλλη μια γνωστή Γαλλίδα ηθοποιός, η Brigitte Berdot, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, που κάνουν καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, είναι υποκριτές . Υπάρχουν ηθοποιοί αναφέρει, που φλερτάρουν τους παραγωγούς τους για να πάρουν κάποιο ρόλο. Όσον αφορά την ίδια, δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης και ότι το έβρισκε γοητευτικό όταν της έλεγαν ότι είναι όμορφη. Θεωρώ ότι στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχει μια γενική παρεξήγηση. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για ένα παιχνίδι της επιθυμίας ή της σύλληψης, όπου κυριαρχεί το ποτό, το φανταστικό, η ποίηση, το μυθιστόρημα, η απελευθέρωση του λόγου ή να πρόκειται για μια καταγγελία του συστήματος κυριαρχίας όπου αντιστέκονται σε μια πίεση, σε μια κυριαρχία που δεν θέλουν.
Η σεξουαλική απελευθέρωση τη δεκαετία του ΄60 όχι μόνο απελευθέρωσε τη γυναίκα από την επήρεια των ανδρών αλλά και την έβαλε σε μια αδύνατη θέση στην αγορά του σεξ. Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι το γυναικείο σώμα στη διαφήμιση γίνεται σέξι και η γυναίκα δείχνει το σημάδι της διαθεσιμότητας της. Μη ξεχνάμε ότι η οικονομική δύναμη των ανδρών τοποθετεί τις γυναίκες σε δομική ευπάθεια. Αυτό που μένει στους άνδρες είναι να περιμένουν την ηθική συγκατάθεση τους. Έτσι μπορείτε να κάνετε το κάθε τι όταν ο άλλος συμφωνεί. Ας προσέξουν λοιπόν οι γυναίκες που κάνουν ψευδείς καταγγελίες γιατί προβλέπω την έλευση ενός φεμινισμού που παίρνει το πρόσωπο μίσους των ανθρώπων αλλά και ενάντια στη σεξουαλικότητα. Στους άνδρες επίσης να κυριαρχήσει η “Ηθική της συγκατάθεσης”.