ΑΠΟΨΕΙΣ
H νέα πραγματικότητα στις υποδομές και το τέλος των μειοδοτικών διαγωνισμών
Τι είπε από την Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Σταϊκούρας και τι αναφέρουν στο Cretalive στελέχη του κλάδου κατασκευών
Για μια νέα πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αποδεχθούμε και να αντιμετωπίσουμε μίλησε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος σε πολυάριθμες απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή έχει οδηγήσει σε κλιματική αστάθεια, με τη Μεσόγειο να αποτελεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, “κλιματικό hot spot”. Αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές στο πεδίο των υποδομών (οδικό δίκτυο, γέφυρες, αποστραγγιστικά δίκτυα και αντιπλημμυρικά έργα. σιδηροδρομικό δίκτυο, δημόσιες κτηριακές υποδομές).
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για επείγουσα δράση σε τρεις άξονες:
- Άμεση αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών, με μέτρα έκτακτου χαρακτήρα. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι θα αναθεωρηθεί το εθνικό σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης με έργα βραχείας αποκατάστασης 500-600 εκατ. ευρώ και ότι σήμερα πρόκειται να ψηφιστεί διάταξη με την οποία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπορεί να αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων ακόμη και αν δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.
- Νέα έργα που να ανταποκρίνονται σε υψηλότερη ανθεκτικότητα, για δυσμενέστερες καταστάσεις,
- με στόχο τον μετριασμό των μελλοντικών κινδύνων.
- Έλεγχος και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην έκδοση υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση διοικητικής αρχής γεφυρών. Τέλος, ο υπουργός συνόψισε τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης ως εξής:
- αποκατάσταση του πληγέντος κοινωνικού-οικονομικού-παραγωγικού ιστού
- ενίσχυση της ασφάλειας και
- να βαδίσουμε σε έναν δρόμο προκοπής και αλληλεγγύης, ειδικά σήμερα που η οικονομία μάς το επιτρέπει, ανέφερε.
Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στελέχη του κλάδου κατασκευών στην Ελλάδα ανέφεραν στο Cretalive ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κάμπο της Θεσσαλίας πρέπει να γίνει η αφορμή ώστε να αλλάξει το μοντέλο των διαγωνισμών στην Ελλάδα.
Οι αλλαγές του κλίματος στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς, αποκαλύπτουν τα κατασκευαστικά λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε έργα πνοής για την ασφάλεια και ανάπτυξη της περιφέρειας και όχι μόνο. Το γιατί δεν μπορεί να απαντηθεί αλλά λίγο πολύ μπορεί να εννοηθεί.
Όταν οι τεχνικές υπηρεσίες που προκηρύσσουν το εκάστοτε έργο, είναι λάθος να αποδέχονται προτάσεις που εγγυώνται την κατασκευή του με λιγότερα χρήματα.
Κοινώς θα πρέπει να μας προβληματίσουν οι αλόγιστες εκπτώσεις που δίνονται στις προτάσεις των προτιμητέων επενδυτών. Τα βλέπουμε άλλωστε μπροστά μας.