ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί είναι το Βιετνάμ της Τουρκίας η Συρία

Από την μία πλευρά έχομε τα ιδιαίτερα συμφέροντα και σχέσεις με τους τουρκομάνους της περιοχής της Ιντλίμπ, που δοκιμάζουν τους δεσμούς της με τους Ρώσους και από την άλλη γρήγορα εξαντλεί τις επιλογές για να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα

No profile pic

*Του Μηνά Ρασούλη


Τις τελευταίες μέρες όλοι διαπιστώσαμε ότι τα τουρκικά και τα ρωσικά συμφέροντα δεν συγκλίνουν πραγματικά , όσον αφορά την περιοχή της Συρίας την Ιντλίμπ, παρά την επίσκεψη του Ερντογάν στον Πούτιν και την αγορά των S-400.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για την Ιντλίμπ δοκιμάστηκαν όχι μόνο στην τακτική στρατιωτική κατάσταση , που αντιμετωπίζει στην Συρία σε όλο το Βόρειο μέτωπο , αλλά και λόγω των δικών της επιλογών σχετικά με τα σχέδιά της για να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα του Συριακού πολέμου.

Από την μία πλευρά έχομε τα ιδιαίτερα συμφέροντα και σχέσεις με τους τουρκομάνους της περιοχής της Ιντλίμπ, που δοκιμάζουν τους δεσμούς της με τους Ρώσους και από την άλλη γρήγορα εξαντλεί τις επιλογές για να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Στην πραγματικότητα , η αδυναμία να αντιμετωπίσει ευθέως τις τρομοκρατικές ομάδες της ISIS στην περιοχή Idlib , τις οποίες θέλουν με κάθε μέσο να εξαλείψουν η Ρωσία και η Συρία την θέτουν σε αντιφατική θέση. Η τουρκική άποψη των επιθέσεων της Ρωσίας και της Συρίας στα στρατόπεδα των παρατηρητηρίων «10» και « 9» , των Τούρκων είναι ότι έγιναν κατά παράβαση των υφιστάμενων μνημονίων και συμφωνιών με την Ρωσία , μετατρέποντας την βόρεια Συρία σε ένα « ανθρωπιστικό δράμα».

Ο Πούτιν έβαλε τις τελευταίες μέρες την Τουρκία σε αυστηρή δοκιμασία , όταν υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου , ότι πριν την ίδρυση αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ από την Τουρκία οι τρομοκρατικές ομάδες είχαν ελέγξει το 50% της επαρχίας , αλλά τώρα βρίσκεται το 90% υπό των έλεγχων των, ενώ δήλωσε ότι είχαν γίνει προσπάθειες να επιτεθούν και στην Ρωσική αεροπορική βάση στο Hmeymim .

Η αδυναμία αυτή να αντιμετωπίσει τις μουσουλμανικές τρομοκρατικές ομάδες της ISIS , προσθέτει και στις δυσκολίες της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της. Το θεμελιώδες πρόβλημα της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι η ανικανότητα της τουρκικής διπλωματίας να αλλάξει την βασική στρατηγική της απέναντι στην εξουσία του Ασαντ . Από τη μία πλευρά κινδυνεύει από την μαζική εισροή προσφύγων φιλικών προσκείμενων σε αυτήν από την περιοχή Idlib, λόγω των ρωσοσυριακών επιθέσεων και από την άλλη πλευρά , αντιμετωπίζει την μόνιμη απειλή Κούρδων , κατά μήκος των συνόρων της.

Η διπλή της λοιπόν θέση στην Συρία την κατέστησε την Τουρκία να είναι όλο και πιο αδύναμη να συνεργαστεί και με την Ρωσία και με την Αμερική. Για τις ΗΠΑ είναι ανταγωνιστής όσον αφορά την θέση της στο κουρδικό ζήτημα , για την Ρωσία και την Συρία η συνεχιζόμενη υποστήριξή της στις φανατικές μουσουλμανικές ομάδες , όπως είναι και η Tahrir al Sham, alNoursa, θεωρείται ότι αποτελεί άμεση ξένη παρέμβαση στην Συρία , που αν κατορθώσει να αλλάξει την πολιτική της θα αποτελέσει καμπή στην περιφερειακή της θέση , στο συριακό τελικό πολιτικό σενάριο.



*Ο Μηνάς Ρασούλης είναι Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση