Εξαγγελιών Πρωθυπουργού…συνέχεια και η αλήθεια για τα αυθαίρετα

Θα τολμήσει η κυβέρνηση να κάνει το σωστό βήμα;


Ανάλυση Ειδικού συνεργάτη

 

Καλές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μετά από την καταστροφή στο Μάτι, αλλά θα μας επιτρέψετε να κρατήσουμε  ένα πολύ μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε  έστω και κάποια αποτελέσματα….

Όχι πως είναι  οι εξαγγελίες λάθος και μακάρι να τις δούμε να εφαρμόζονται, αλλά  είναι τόσο πολύ εκτός της σημερινής πραγματικότητας, που μας θύμισαν …. «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

Θέλετε παραδείγματα;

Παράδειγμα πρώτο: Τα πρόστιμα  των αυθαιρέτων.

Μας είπε για τα πρόστιμα των αυθαιρέτων πως «Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (TAXISnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους».

Ο προβληματισμός μας, αφορά στα διοικητικά καθορισμένα και ήδη υφιστάμενα πρόστιμα αυθαιρέτων τα οποία έχουν επιβληθεί από τις πολεοδομίες και οι Ταμιακές υπηρεσίες των Δήμων, επικαλούμενες και εγώ δεν ξέρω τι (μήπως παράνομες αποφάσεις την Δημοτικών Συμβουλίων οι οποίες δεν ποτέ δεν εγκρίθηκαν από τις Περιφέρειες;), αρνούνται ευθέως και παράνομα να τα βεβαιώσουν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (TAXISnet), για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους, κάτι που σημαίνει αυτόματη δέσμευση του ΑΦΜ, αναγκαστική είσπραξη από τραπεζικό λογαριασμό κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, τα πρόστιμα αυτά, αγγίζουν τα 210 περίπου εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 99.465.013 αφορούν στο Νομό Ηρακλείου.

Υπάρχει και επί χρόνια πολύ συζήτηση γύρω από το θέμα και πολλές ερωτήσεις βουλευτών, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη.

Σε πρόσφατο μάλιστα Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Αντιδήμαρχος, Οικονομικών αποκάλεσε το θέμα των προστίμων αυθαιρέτων «βόμβα» στα θεμέλια του Δήμου, αλλά και αυτός με τη δήλωση αυτή, δείχνει ότι μάλλον προσπαθεί να.. «στρίψει δια του αρραβώνος».

Κατά τα άλλα… άκρα του τάφου σιωπή!

Και από όλους!

Και να μη μας πούνε οι κύριοι της κυβέρνησης ότι το μέτρο που εξαγγέλθηκε,  θα ισχύσει από τώρα και μετά, γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν περνάνε.  

 

Παράδειγμα δεύτερο: Η κατεδάφιση  των περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.

Μας ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός με το μέτρο Νο 6  ότι :  

«Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337/1983».

Στην Κρήτη κύριοι, αλλά και σε όλη τη χώρα  οι περιφράξεις στη ζώνη των 500 μέτρων από τις παραλίες, είναι δυστυχώς ο κανόνας.

Η σχετική διάταξη του νόμου Τρίτση (για όσους τη θυμούνται), δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ!

Αντίθετα έχει παραβιαστεί βάναυσα και πρώτα από όλα, από τις ίδιες τις κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

Beach bar με reserve ξαπλώστρες, ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες, και αγροτεμάχια που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, είναι περιφραγμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο απλός πολίτης να μην έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και να χρειάζεται να κάνει περιμετρικά χιλιόμετρα για να μεταβεί στην παραλία.

Ένας κόσμος ταλαιπωρημένος και απογοητευμένος, «τρώει πόρτα» και δεν μπορεί ελεύθερα να μετακινείται από και προς την παραλία, ενώ οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων ακινήτων ή επιχειρήσεων, γνωρίζοντας βεβαίως ότι αυθαιρετούν,  επικαλούνται το πρόσχημα ότι δήθεν είναι «ιδιωτικές» οι παραλίες, αλλά στην ουσία και πρακτικά «καυχώνται» ότι δύνανται να αυθαιρετούν χωρίς να έχουν συνέπειες από το Κράτος αφού σύμφωνα με το νόμο και ειδικά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ακόμη και για αυτές τις εργασίες περίφραξης είναι αναγκαίο να  έχει προηγηθεί ειδική άδεια δόμησης από τις πολεοδομίες!

 

Παράδειγμα τρίτο: Η ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με το νόμο Τρίτση, τον ν. 1337/1983 ανά κάθε 300μ κατά μήκος του αιγιαλού πρέπει να υπάρχει για τους πολίτες ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Και όταν λέμε πρόσβαση, εννοούμε απλά Δημόσιος δρόμος και τίποτε λιγότερο!!

Και για την τήρηση αυτού του μέτρου είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι, αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες).

Η διάταξη αυτή, μάλλον τηρείται στις περισσότερες των περιπτώσεων, αλλά η καταπάτηση της, είναι ίσως η πλέον κραυγαλέα.

Παραδείγματα, βλέπουμε με λύπη και αγανάκτηση να υπάρχουν ακόμη στην Ελούντα, στον Αγγισαρά, στην Αγία Πελαγία, και αλλού. 

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι και τόσο …απλά κύριε Πρωθυπουργέ …

Δεν θα την βγάλετε καθαρή ιστορικά, αν δεν δούμε πράξεις…

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ