Επιδόματα ή ανάπτυξη; Το ερώτημα είναι σαφές

Αντώνης Σφίγγας
Αντώνης Σφίγγας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εγκυμονεί είναι να μετατραπούμε σε κοινωνία επιδοματούχων

Του Αντώνη Σφίγγα

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες της υποβολής αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος. Η κοινωνία, στον ρυθμό του επιδόματος, έχει ξεχάσει προς στιγμήν όλες τις θυσίες που έχει διαπράξει, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα. Ξεχνάμε ότι είναι, δυστυχώς, ένα εφάπαξ βοήθημα, το όποιο, ακόμη και μέχρι τέλος του χρόνου, θα αναλωθεί σε βασικές υποχρεώσεις. Ένα άλλο ερώτημα, βέβαια, είναι το κατά πόσο διανεμήθηκε σωστά σε όσους το έχουν ανάγκη.

Γνωρίζω, εξ’ αρχής, ότι το άρθρο δεν είναι ούτε ευχάριστο ούτε δημοφιλές. Άλλωστε το επίδομα έχει πετύχει το στόχο του, καθώς όλοι ασχολούνται με αυτό. Στα λογιστικά γραφεία οι ουρές και τα τηλεφωνήματα θυμίζουν τελευταίες μέρες φορολογικών δηλώσεων. Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά οι συνάδελφοι που το διαβάζουν αυτή τη στιγμή. Τα σχετικά προβλήματα τα έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο https://www.cretalive.gr/opini... για το πώς έχουν μετατραπεί τα λογιστικά γραφεία σε ΚΕΠ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις «άνοιξε το σύστημα» μέσα σε μία μέρα και με αρκετά προβλήματα πρόσβασης στο σύστημα κατατέθηκαν περισσότερες από 400.000 αιτήσεις κοινωνικού μερίσματος. Σ’ αυτό βέβαια «έχουν βάλει το χέρι τους» συγκεκριμένες πρωινές εκπομπές...στις οποίες μονοπωλεί τον τελευταίο καιρό αυτό το θέμα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εγκυμονεί είναι να μετατραπούμε σε κοινωνία επιδοματούχων. Το αποτέλεσμα θα είναι να συνεχίσουν οι νέοι και το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας να ξενιτεύονται στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά πολλές φορές και για την ίδια την επιβίωσή τους.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο στόχος για ανάπτυξη, η οποία, όμως, δεν θα έρθει, αν δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίες και οι νέες επιχειρήσεις, αν δεν μειωθούν οι εξωφρενικοί φόροι που είναι αντικίνητρο στις επενδύσεις και την παραγωγή. Όταν το όποιο πλεόνασμα αναλώνεται σε επιδόματα, υποθηκεύεις το μέλλον της οικονομίας. Πολύ φοβάμαι ότι επειδή έρχεται μια εκλογική χρονιά, θα συνεχιστούν αυτού του τύπου οι παροχές, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ασπιρίνη» στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας. Λυπάμαι, αλλά, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ο συγγραφέας Arthur Clarke που έχει πει ότι «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές.».

*O Αντώνης Σφίγγας είναι Λογιστής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ