ΑΠΟΨΕΙΣ
Εναλλακτικός τουρισμός και ανάπτυξη της υπαίθρου
Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί μια κύρια προτεραιότητα. Αποτελεί έναν βασικό πόλο ανάπτυξης.
Της Γεωργίας Μηλάκη*
Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι συνδεδεμένη με την καθημερινότητα του πληθυσμού της Κρήτης και μέσα από αυτή επιδιώκονται παράλληλα:
- Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο,
- Η ανάπτυξη και συμπλήρωση όλων των υποδομών
- Η προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος που δέχονται τις πιέσεις της οικιστικής ανάπτυξης, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας κ.α.
- Η χρήση νέων πηγών ενέργειας και η διαχείριση τους σε σχέση με το περιβάλλον
- Η διατήρηση της απασχόλησης του πρωτογενή τομέα σε υψηλά επίπεδα χωρίς εποχικότητα, αλλά και η αύξηση της μέσα από την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας
- Η διαρκής βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των δομών στήριξης του πληθυσμού της υπαίθρου και κατ’ επέκταση των επισκεπτών αυτής
- Η αύξηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών
- Η σύνδεση της ανάπτυξης της υπαίθρου με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες θεματικές ενότητες του εναλλακτικού τουρισμού.
Μιλώντας για την παράλληλη ανάπτυξη της υπαίθρου και του εναλλακτικού τουρισμού, αναφερόμαστε σε μια σχέση συνεργασίας με πολύ αισιόδοξη προοπτική, στοχεύοντας στις γνήσιες εμπειρίες βιωματικού χαρακτήρα που προσφέρει η ύπαιθρος σε κάθε επισκέπτη της. Η ευρεία αποδοχή της δυνατότητας ανάπτυξης της υπαίθρου και η σταδιακή αύξηση της εμπιστοσύνης γενικά προς αυτή τη σχέση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο έκδηλο ενδιαφέρον των τουριστών που αναζητούν τις βιωματικές αυτές δραστηριότητες της υπαίθρου κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι θεματικές ενότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία, η ιππασία, η αναρρίχηση, η εξερεύνηση και η κατάδυση διεκδικούν ολοένα και περισσοτέρους οπαδούς, ενώ δεν είναι λίγοι οι αφοσιωμένοι ταξιδιώτες που επισκέπτονται αποκλειστικά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, θρησκευτικούς χώρους, οινοποιεία, αγροτουριστικές κατοικίες καθώς και πολλοί που επιθυμούν να βιώσουν τη γνησιότητα της παραδοσιακής κουζίνας, της τοπικής μουσικής κουλτούρας ακόμη και της αγροτικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, τονίζουμε πως η Περιφέρεια Κρήτης, στοχευμένα και εναρμονίζοντας την πολιτική της με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις παγκόσμιες τουριστικές τάσεις, έχοντας καταρχήν σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της υπαίθρου για τον πληθυσμό της υπαίθρου και την επίτευξη της συνοχής, έχει επενδύσει στη σχέση Τουρισμός και Ανάπτυξη της Υπαίθρου εδώ και πολλά χρόνια. Ο Περιφερειάρχης της Κρήτης σε όλη την πολιτική του διαδρομή άλλωστε, επιδιώκει την ανάδειξη της υπαίθρου ως πόρο ανάπτυξης και ως λίκνο της αειφορίας και της προόδου.
Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των νομών της Κρήτης που συστήθηκαν από την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς εταίρους, ως φορείς σχεδιασμού των αναπτυξιακών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα από την πρωτοβουλία LEADER , το Τοπικό Κοινωνικό Κεφάλαιο, τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης, αποτελούν βασικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας Κρήτης που τεκμηριώνουν μέσα από το σημαντικό έργο τους και τα αποτελέσματα των επενδύσεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κρήτης ενισχύουν την ύπαιθρο, αυξάνουν την πίστη όλων στη δυναμική που χαρακτηρίζει την πολύμορφη ταυτότητα της υπαίθρου.
Η επένδυση στην ύπαιθρο αποτελεί επένδυση στο μέλλον του κόσμου και ειδικότερα στον τουρισμό αποτελεί επένδυση για τον αειφόρο τουρισμό που δεν περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του τουρίστα επισκέπτη.
Φέτος, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι αφιερωμένος στην αξία και τη δυναμική της υπαίθρου και στη σχέση της με τον Τουρισμό. Η φετινή συγκυρία της πανδημίας δεν επιτρέπει πουθενά στον κόσμο να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός όπως θα μπορούσε να γίνει μετατρέποντας την ύπαιθρο του κόσμου σε ένα πανηγύρι των πολιτισμών, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των οινοποιών και των μαγείρων, των μελισσοκόμων και των όσων άλλων διατηρούν την ψυχή της υπαίθρου ζωντανή.
Η Περιφέρεια Κρήτης, ως οικογένεια με τους ανθρώπους της υπαίθρου σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της έντονης εξωστρέφειας της, των εταιρικών και διπλωματικών σχέσεων της, της σύνδεσης της μέσω της ομογένειας με όλον τον κόσμο, εορτάζει τη σχέση της Υπαίθρου και του Τουρισμού και την ανάπτυξη της ισορροπίας και της συνοχής.
Η τελευταία ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Κρήτης μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν, για την ένταξη οχτακοσίων σαράντα ένα (841) επενδύσεων στα σχέδια Βελτίωσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κρήτη με σαράντα ένα εκατομμύρια ευρώ (41.000.000) είναι η επένδυση της Περιφέρεια μας ενώ θα διεκδικηθούν επιπρόσθετοι πόροι για την ένταξη εκατόν ογδόντα πέντε (185) περίπου προτάσεων – επενδύσεων προϋπολογισμού επτά εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων (7.700.000).
Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι να αναδείξει την αξία του τουρισμού σε κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Στις αγροτικές περιοχές, ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες ανάκαμψης, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η κρίση που βιώνουμε αποτελεί ευκαιρία για να οικοδομήσουμε καλύτερα ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τουριστικό προϊόν, με μία νέα στρατηγική, δώδεκα μήνες το χρόνο.
*Εντεταλμένη Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης