Του Αλέξανδρου Μαυρικακη
«Έτσι συνήθεια το ΄χει στων θνητών
τα πάθη να γεννά η παλιά ανομία
καινούρια Ύβρη, αργά ή νωρίς,
όταν θα ΄ρθεί η μοιρόγραφτη ώρα»
Αισχύλος Αγαμέμνων
(Μετάφραση Τ. Ρούσσος)
Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση.
Από την μια η κυβέρνηση με λογότυπο το 41% και με τη φράση «πολλές και καλές δουλειές». Χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση εφαρμόζει το δόγμα του «αλάθητου της αγοράς που όλα τα ρυθμίζει» και ακολουθεί πιστά το «ευαγγέλιο» του ανταγωνισμού. Οι νεοφιλελεύθεροι ιεροκήρυκες θεωρούν τον «ανταγωνισμό» ως τη θεία χάρη που θα φέρει τη σωτηρία στην οικονομία, στην υγεία ακόμα και στην παιδεία.
Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση μαζεύει τις στάχτες από τη φωτιά που έβαλε μετά από ένα γκροτέσκο συνέδριο που κυριάρχησαν οι μηχανισμοί των παραγόντων και των πεφυσιωμένων. Κάποιοι εξ’ αυτών φορώντας την λεοντή του προοδευτισμού και κάποιοι άλλοι μιμούμενοι τον κουτσαβάκη της παλιάς γειτονιάς σε μοντέρνα και ιδιαίτερα κομψή έκδοση.
Οι πολίτες (φτωχοί, νεόπτωχοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες) προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την πειρατεία στο εισόδημά τους από την κερδοσκοπία και τον πληθωρισμό. Εισόδημα από τους γλίσχρους μισθούς, τις συντάξεις πείνας και το καθημερινό μεροκάματο. Και να διαχειριστούν την σκληρή καθημερινή πραγματικότητα: φτηνή μισθωτή εργασία, υψηλότατη ανεργία, γενικευμένη κερδοσκοπία, υψηλές τιμές ενοικίων, κατάρρευση του συστήματος υγείας, απουσία κοινωνικής κατοικίας και υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα προβλήματα επικοινωνιακά με την βοήθεια του μιντιακού συστήματος, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα της.
Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Χάθηκαν 57 συνάνθρωποί μας ανάμεσά τους 16 φοιτητές και φοιτήτριες. Το έγκλημα στα Τέμπη υπήρξε μια εθνική τραγωδία που ανέδειξε (και πάλι) την «παράγκα» του ελληνικού κράτους και την προσβλητική για τις οικογένειες των θυμάτων προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. Αλλά και το μικρό πολιτικό ανάστημα των πορφυρογέννητων της εξουσίας που έγινε σπιθαμιαίο μετά την συγκλονιστική κατάθεση της κ.Μαρίας Καρυστιανού στη Βουλή και την Ευρωβουλή.
Για αλλοίωση και «μόλυνση» του σημείου όπου έλαβε χώρα το έγκλημα, με εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, οδηγώντας ακόμη και την επίσημη έρευνα σε λάθος δεδομένα και σκεπτικό για τον θάνατο που προκάλεσε η σφοδρή μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, κάνει λόγο το τελικό πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα ορισθέντα ως τεχνικού συμβούλου του «Συλλόγου Οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών» κ.Βασίλειου Κοκοτσάκη.
«Κυρίως όμως», γράφει στο πόρισμά του ο εμπειρογνώμονας, «το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους».
Να σημειωθεί επίσης πως, σύμφωνα με το πόρισμα των ευρωπαίων εισαγγελέων για την Σύμβαση 717, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζήτησε την έρευνα σε βάρος δύο ελλήνων υπουργών και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.
Σε αυτό το γκρίζο παρακμιακό τοπίο η πρόεδρος του «Συλλόγου Οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών» κ. Καρυστιανού θα καταθέσει στη Βουλή υπογραφές πολιτών με αίτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Μια γενναία πράξη που γεννάει ελπίδες. Που στέκεται απέναντι στις υπόγειες συναλλαγές και τις αντιδημοκρατικές συμφωνίες ισχυρών συμφερόντων. Ένα κέρδος ζωής για όλους τους πολίτες, ένα κέρδος για την δημοκρατία.
«Επειδή κάποιοι», γράφει η κ.Καρυστιανού σε ανάρτησή της, «απαξιώνουν την δύναμη της κοινωνίας… Επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μάταιο να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου».
Μια γενναία πράξη προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Μια ειρηνική συνειδητή πολιτική αντίσταση από τις οικογένειες των θυμάτων και από την κ. Καρυστινού, που έγινε σύμβολο του αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης.
ΥΓ.
Σύνταγμα, Άρθρο 73: (Δικαίωμα πρότασης νόμων)
Παράγραφος 6. Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.
*Από το ποίημα «Θερμοπύλες» του Κ.Π.Καβάφη