ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η κλιματική αλλαγή ηλίθιε!
Τώρα φαίνεται περίτρανα και η γύμνια. Των έργων, των υποδομών, των υπηρεσιών, των σχεδιασμών, των ψηφοθηρικών αποφάσεων, των κολλητών, των κουμπάρων, των κομματικών ρουσφετιών, των αποφάσεων.
του Δημοσθένη Μαράκη
Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τις ανθρώπινες εκπομπές είχε διπλασιάσει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων, δημοσιεύοντας την πρώτη τους έρευνα στο περιοδικό Nature. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδείξεις ότι η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος έχει σοβαρότατες επιπτώσεις παγκοσμίως, από την τήξη των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας μέχρι τις αυξημένες βροχοπτώσεις. "Πολλές γραμμές αποδεικτικών στοιχείων καταδεικνύουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ευθύνονται κυρίως για τις πρόσφατες παρατηρούμενες κλιματικές αλλαγές", αναφέρει μια έκθεση για τις κλιματικές αλλαγές που δημοσιεύθηκε υπό μορφή σχεδίου τον Ιανουάριο και δημοσιοποιήθηκε από τους New York Times.
-Μα τι μας λες ρε φίλε, αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας!
«Η ιστορία του πλανήτη έχει δείξει ότι τα απροσδόκητα κύματα καύσωνα και οι ξαφνικές καταστροφικές καταιγίδες υπήρχαν πολύ πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να εκπέμπουν ρυπογόνα αέρια στην ατμόσφαιρα». Όλα αυτά είναι μια καλοστημένη προπαγάνδα για να βγάζουν χρήματα κάποιοι εις βάρος των πολλών.
-Ε, θα μπορούσα να συμφωνήσω, αλλά η πραγματικότητα άλλα λέει. Τα πλαστικά μπουκάλια πχ, ναι, αυτά που χρησιμοποιείς κατά χιλιάδες το καλοκαίρι. Ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται κάθε λεπτό παγκοσμίως, ένας αριθμός που θα αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2021 σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι περιβαλλοντολόγοι δηλώνουν ότι διαμορφώνεται μια νέα κρίση το ίδιο επικίνδυνη με την κλιματική αλλαγή. Και το χειρότερο είναι πως, από τα μπουκάλια που πωλήθηκαν το 2016, λιγότερα από τα μισά συλλέχθηκαν και μόνο το 7% κατέληξε στην ανακύκλωση. Όλα τα υπόλοιπα έπεσαν στη θάλασσα ή σε χωματερές. Υπολογίζεται ότι ετησίως στους ωκεανούς καταλήγουν μεταξύ πέντε και 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική έως το 2025 οι θάλασσες θα περιέχουν σε βάρος περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια και το χειρότερο, τα πλαστικά από τις θάλασσες έχουν ήδη μπει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, πολλαπλασιάζοντας τις τοξίνες που καταλήγουν στο πιάτο μας.
-Σιγά είσαι υπερβολικός, όλα για το κέρδος των πολυεθνικών εταιρειών γίνονται. Ακόμα και από την πλαστική σακούλα μας τα παίρνουν. Ακόμα και από εκεί κονομάει το κράτος και οι πολυεθνικές! Πόσο ακόμα, πόσο θα μας χρεώνουν για όλα, πόσο...
-Μέσα σε 50 χρόνια, η αναλογία μείγματος του CO2 στην ατμόσφαιρα, ανέβηκε κατά 20%. Ως το βασικό αέριο του λεγομένου φαινομένου θερμοκηπίου, το CO2 αποτελεί ρυθμιστή του ενεργειακού ισοζυγίου του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα η αύξηση αυτή να οδηγεί αναπόφευκτα σε υπερθέρμανση.
-Τέλος πάντων, επειδή δεν θα βγάλω άκρη, τι πρέπει να γίνει τώρα;
-Εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (προχθές, ούτε καν σήμερα), η κλιματική αλλαγή είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις όπως άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων, εξάπλωση ασθενειών, μαζικά κύματα προσφύγων και μετανάστευση, μείωση της παραγωγής, άνοδο των τιμών των προϊόντων, απώλεια θέσεων εργασίας καθώς και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. H δενδροφύτευση, παραδείγματα όπως της Αυστραλίας, Κίνας και Ινδίας, ιδιαίτερα στα τροπικά κλίματα," τεχνητά δέντρα" που θα λειτουργούν ως ένα φίλτρο το οποίο θα συγκεντρώνει το CO2 το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται, ο ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων, η βελτίωση της ικανότητας ψύξης των κτιρίων με τη βελτίωση της σκίασης, η στροφή των γεωργών σε διαφορετικές καλλιέργειες οι οποίες θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις μεταβολές των κλιματικών συνθηκών, η βελτίωση των καυσίμων, τα βιοκαύσιμα, η χρήση οχημάτων υδρογόνου ή ηλεκτροκίνητα, αύξηση της προστασίας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την αποτροπή της διάβρωσης σε πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές, σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή του κλίματος, με φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές και με εξοικονόμηση ενέργειας του εξοπλισμού, ορθή διαχείριση των υδάτων. Η εξοικονόμηση του νερού και η ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης του νερού μπορεί να γίνει με τη συγκομιδή και την αποθήκευση του, την καλύτερη διαχείριση των συστημάτων παροχής του, την κατασκευή νέων δεξαμενών νερού (επέκταση δικτύου συλλογής βροχής), «πράσινη» ανάπτυξη, αύξηση χρήσης ΑΠΕ, αποφυγή πλαστικών συσκευασιών.
Το παραπάνω, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος συζήτησης ενός Ελληνάρα και ενός σπασίκλα επιστήμονα. Ο σπασίκλας, με μοντέλα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα προέρχεται από τον λανθασμένο και χωρίς περιβαλλοντικό σεβασμό τρόπο ζωής. Ο Ελληνάρας, βλέπει (ως συνήθως) θεωρίες συνωμοσίας. Μόνο που, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι εδώ και δοκιμάζουν τις αντοχές των (απαρχαιωμένων ή χωρίς συντήρηση) υποδομών, καθώς και την ακεραιότητα των πολιτών, και αποδεικνύουν την χωρίς σχέδιο και προοπτική ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες φίλε μου.
Είναι η κλιματική αλλαγή ηλίθιε!
Ναι, αυτή που φώναζαν οι ειδικοί και εσύ ήσουν στην κοσμάρα σου! Ναι, αυτή που (κατά τα λεγόμενα κάποιων) θα ερχόταν κάποτε! Ναι, αυτή, εδώ και χρόνια είναι εδώ! Αλλά εσύ, απλά παραξενευόσουν από τα "ακραία καιρικά φαινόμενα". Μόνο που τα "ακραία" μετατράπηκαν σε "καθημερινά". Και εσύ ακόμα αναρωτιέσαι και περιμένεις ότι τα "φαινόμενα" θα έρθουν σε καμιά διακοσοπενηνταριά χρόνια. Και συνεχίζεις την ρύπανση του περιβάλλοντος, την χρήση πλαστικών, το κάψιμο των δασών, το μπάζωμα των ρεμάτων, την ανεξέλεγκτη βόσκηση, τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων, την αποφυγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και.....και....και.
Τώρα φαίνεται περίτρανα και η γύμνια. Των έργων, των υποδομών, των υπηρεσιών, των σχεδιασμών, των ψηφοθηρικών αποφάσεων, των κολλητών, των κουμπάρων, των κομματικών ρουσφετιών, των αποφάσεων. Τώρα φαίνονται τα λάθη των διαγωνισμών κατασκευής με βάση τη μεγαλύτερη έκπτωση και οι εργολάβοι που βρίσκονται στο απυρόβλητο παρά τις κακοτεχνίες. Τώρα φαίνονται και τα λάθη των υπηρεσιών που παραλαμβάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που παραγγέλνουν και συμβασιοποιούν.
Και εσύ, στη μέση. Μόνο που, αυτό που "ζεις", δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ.
Είναι η πραγματικότητα και είναι εδώ. Δυστυχώς.