Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβατική περίοδο προς τη νέα ΚΑΠ

Αποστολάκης Γιώργος
Αποστολάκης Γιώργος

Η μάχη πρέπει να ξεκινήσει και να δοθεί από τώρα να μη περιμένουμε τον Οκτώβριο

Του Γιώργου Αποστολάκη *


Μετά τις Ευρωεκλογές κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά µε το χρονοδιάγραµµα και την τύχη της προτεινόµενης νέας ΚΑΠ, ίσως χρειαστεί µεταβατικό κανονιστικό πλαίσιο όπως δήλωσε ο Φιλ Χόγκαν στην τελευταία του συµµετοχή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 23 Ιουλίου, η οποία συνήλθε πρώτη φορά µε τη νέα της σύνθεση. Αρκετοί συντονιστές των πολιτικών κοµµάτων και µέλη της Επιτροπής Γεωργίας αναφέρονται ακόµα και σε σενάρια πλήρους απόσυρσης των προτεινόµενων κανονισµών που κατέθεσε η Κοµισιόν τον Ιούνιο του 2018 και αντικατάστασής τους µε νέους.

Ποια θα είναι η στάση του νέου Κοινοβουλίου; Οι εκπρόσωποι των δύο µεγάλων πολιτικών σχηµατισµών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και των Σοσιαλιστών και Δηµοκρατών, ο μεν συντονιστής του ΕΛΚ Χέρµπερτ Ντόρφµαν , είπε ότι η ομάδα του θα δουλέψει πάνω στα κείµενα των εκθέσεων των προκατόχων τους, επισηµαίνοντας όµως την ανάγκη τροποποιήσεών τους και προσθήκης νέων στοιχείων, ο δε Πάολο ντε Κάστρο εκ μέρους των Σ/Δ δήλωσε την πρόθεσή τους να ανοίξει και πάλι το θέµα στην Επιτροπή Γεωργίας, ζητώντας ακόμη και την απόσυρση των προτεινόµενων κανονισµών και επανεκκίνηση των διαπραγµατεύσεων από το µηδέν. Η ομάδα των Πρασίνων θεωρεί ότι τα κείµενα που βρίσκονται στο τραπέζι δεν είναι αρκετά φιλόδοξα για το περιβάλλον, µε τους δείκτες να είναι καθαρά περιγραφικοί χωρίς ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που να µετρούν τον αντίκτυπο της παραγωγικής διαδικασίας στους φυσικούς πόρους. Παράλληλα, τα εθνικά λόµπι κρατών-µελών πραγµατοποιούν αθόρυβες παρασκηνιακές κινήσεις που υποσκάπτουν την κατατεθειµένη πρόταση της Επιτροπής

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που είναι πολύ σημαντικό για την Χώρα μας είναι αυτό της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων , που τίθεται αρκετές φορές από πλευράς ευρωβουλευτών από τα «νέα» κράτη-µέλη της ΕΕ. Τον προσεχή Οκτώβριο θα πραγµατοποιηθεί η επόµενη Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα τεθεί πάλι το ζήτημα , το οποίο παραμένει ανοικτό, να υπενθυμίσουμε ότι στην Σύνοδο Κορυφής του προηγούμενου Ιουνίου κατατέθηκαν στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια, µέχρι και εκείνο της πλήρους 100% εξωτερικής σύγκλισης και όχι έως 50%, όπως αρχικά πρότεινε η Επιτροπή. Η πλήρης εξωτερική σύγκλιση με μόνο κριτήριο την ενίσχυση ανά εκτάριο, θα πρόκειται μάλλον για πλήρη απόκλιση παρά για σύγκλιση, αφού αυτό θα σημάνει ότι οι μικρές χώρες θα πάρουν λιγότερες ενισχύσεις από τις χώρες με τις μεγάλες εκτάσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιομορφίες των Κ/Μ , το πλήθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων , οι διαφορετικές ανάγκες των χωρών για την εισοδηματική στήριξη των παραγωγών, το διαφορετικό επίπεδο αναγκών σε μέτρα περιβαλλοντικής παρέμβασης στα Κ/Μ, το διαφορετικό επίπεδο αναγκών σε μέτρα στήριξης κοινωνικών ομάδων ή αδύναμων περιοχών κοκ

Στην περίπτωση αυτή, οι συνέπειες για τη χώρα µας θα είναι μη αναστρέψιμες . Η μάχη πρέπει να ξεκινήσει και να δοθεί από τώρα να μη περιμένουμε τον Οκτώβριο . Οι υπηρεσίες των αρµόδιων υπουργείων καθώς και το σύνολο της Ελληνικής αντιπροσωπείας , οι Ευρωβουλευτές, πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, που θα είναι καταστροφικό για την χώρα μας.

Το μέτωπο των χωρών που τάσσονται ενάντια σε ενδεχόμενη πρόταση για περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων όπως η Ιταλία, Μάλτα, Κάτω χώρες, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Σλοβενία , Κροατία κ.α. πρέπει να δυναμώσει και να αξιοποιηθεί, στην μάχη της διαπραγμάτευσης.

Με βάση τα παραπάνω μάλλον το Κοινοβούλιο δεν θα είναι έτοιμο για να προχωρήσει µε γοργούς ρυθµούς τη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ, γεγονός που φέρνει πιο κοντά και το σενάριο της µεταβατικής περιόδου. Ο επίτροπος Γεωργίας, δήλωσε βέβαια ότι από την πλευρά του, δεν έχει καµία πρόθεση να αποσύρει τη µεταρρύθµιση, υποστηρίζοντας ότι η βιωσιµότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα υπηρετεί µε ισόρροπο και αποτελεσµατικό τρόπο την οικονοµική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση των στόχων.

Ο Χόγκαν συνέδεσε τη στάση του Κοινοβουλίου, αλλά και του Συµβουλίου µε το κρίσιµο ζήτηµα του προϋπολογισµού της ΚΑΠ στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Πολυετές Δηµοσιονοµικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Εάν οι αρχηγοί κρατών δεν έχουν στα χέρια τους ένα φιλόδοξο σχέδιο για το µέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, θα έχουν κάθε λόγο να είναι φειδωλοί ως προς τη χρηµατοδότηση της ΚΑΠ. Όσον αφορά το ύψος αυτής, είπε ότι το θέµα της διατήρησης του προϋπολογισµού στα επίπεδα της προηγούµενης περιόδου βρίσκεται στα χέρια των αρχηγών κρατών.


*Ο Γιώργος Αποστολάκης απερχόμενος Α΄ Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕΜέλος της Επιτελικής Ομάδας του ΥΠΑΑΤ για την σύνταξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ της Ελλάδας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ