ΥΓΕΙΑ
Υπέρταση: Αυξημένος κίνδυνος από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης και από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
SHARE:
Η κατανάλωση οκτών ή και περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, γνωστής και ως υπέρτασης, στους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που διερευνά συγκεκριμένα τη σχέση πρόσληψης αλκοόλ και υπέρτασης μεταξύ ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Matthew J. Singleton από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στην Βόρεια Καρολίνα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν επισημάνει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, με την συσχέτιση της μέτριας πρόσληψης αλκοόλ με την υψηλή αρτηριακή πίεση ωστόσο να παραμένει ασαφής. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και αρτηριακής πίεσης σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, με την μέση ηλικία των συμμετεχόντων να είναι τα 63 έτη και το 61% άνδρες. Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν διαβήτη τύπου 2 για 10 χρόνια κατά μέσο όρο πριν πάρουν μέρος στην μελέτη. Εκτός από 10 χρόνια με διαβήτη τύπου 2, οι συμμετέχοντας αντιμετώπιζαν και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων είτε επειδή είχαν προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, είτε είχαν ενδείξεις πιθανής καρδιαγγειακής νόσου, είτε είχαν τουλάχιστον δύο επιπλέον παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή και η χοληστερόλη.
Οι μετρήσεις των ερευνητών
Στην παρούσα μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ κατηγοριοποιήθηκε ως εξής: Η ελαφριά κατανάλωση περιλαμβάνει ένα έως και επτά ποτά την εβδομάδα, η μέτρια 8-14 και η βαριά κυμαίνεται από 15 και πάνω ποτά. Το αλκοολούχο ποτό ήταν ισοδύναμο με μια μπύρα 0.35L, ένα ποτήρι κρασι 0.15L ή 0.04L σκληρού αλκοόλ. Η αρτηριακή πίεση κατηγοριοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του American College of Cardiology / American Heart Association Association για την πρόληψη, την ανίχνευση, την αξιολόγηση και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες λάμβαναν ήδη ένα ή περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, η ανάλυση των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης προσαρμόστηκε για να ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις των φαρμάκων και να εκτιμηθεί ο υποκείμενος βαθμός υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν:
Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ δεν συσχετίστηκε με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή κάποιο στάδιο υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες αυξημένης αρτηριακής πίεσης κατά 79%.
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες αυξημένης αρτηριακής πίεσης κατά 91%.
Όσο μεγαλύτερη η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος και η σοβαρότητα της αρτηριακής πίεσης.
Προσοχή ακόμα και με την μέτρια κατανάλωση
«Αν και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία στον γενικό ενήλικο πληθυσμό, τόσο η μέτρια όσο και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζονται ανεξάρτητα με υψηλότερες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ εκείνων με διαβήτη τύπου 2» καταλήγει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Matthew J. Singleton.