ΚΡΗΤΗ
Η φωτιά στη Ζίντα, η ποινή στον ηλικιωμένο και η διάταξη που στέλνει απ’ ευθείας στη φυλακή καταδικασθέντες
Δεν αναστέλλονται οι ποινές για φωτιές σε δασική έκταση, ακόμα και αν πρόκειται για αμέλεια
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής κινδυνεύουν να βρεθούν με συνοπτικές διαδικασίες όσοι κρίνονται ένοχοι για φωτιές, ακόμα και από αμέλεια, που επεκτάθηκαν σε χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις-έστω και αν πολλές εξ αυτών είναι κατ’ ευφημισμόν δασικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι χαλέπες και βοσκότοποι. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα είναι «φωτιά και λάβρα» για τους κατηγορούμενους τέτοιων αδικημάτων δεδομένου ότι δεν προβλέπεται αναστολή της ποινής. Υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και με ειδικά αιτιολογημένη πρόταση, κάποιος καταδικασθείς μπορεί να γλιτώσει τη φυλακή, με μετατροπή της ποινής σε χρηματική, δηλαδή με εξαγορά της.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του 74χρονου που συνελήφθη προ ημερών για τη φωτιά στη Ζίντα, ενώ έκαιγε λιόκλαδα. Οι φλόγες επεκτάθηκαν σε παρακείμενη περιοχή με πολύ χαμηλή βλάστηση, η οποία ωστόσο εμφανίζεται ως δασική έκταση, αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι δασικοί χάρτες. Μόλις τώρα συγκροτούνται οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις ενστάσεις πολιτών. Και στην Κρήτη είναι γνωστό ότι επικρατεί «αλαλούμ» με τους δασικούς χάρτες.
Συνειδητοποιώντας ότι η φωτιά είχε «ξεφύγει» από τον έλεγχο, ο 74χρονος προσέτρεξε για βοήθεια σε γείτονα, ιερέα, ο οποίος επίσης έκανε αγροτικές εργασίες, για να τηλεφωνήσει στην πυροσβεστική καθώς ο ηλικιωμένος δεν είχε πάνω του κινητό τηλέφωνο. Ακολούθως προσπάθησε να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης, όπως μπορούσε, κάτι που αναγνωρίζουν και οι πυροσβέστες.
Ο 74χρονος καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης που εν τέλει μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, με αιτιολογημένη πρόταση από μέρους της έδρας. Το γεγονός ότι είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος φέρεται να «μέτρησε» στη μετατροπή της ποινής σε χρηματική.
Η δικηγόρος του ηλικιωμένου κ. Μαριάννα Δερμιτζάκη τόνισε στο Cretalive.gr ότι με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να έχουν αυξημένη προσοχή, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο με το λιομάζεμα και το κάψιμο των λιόκλαδων στην συνέχεια. «Είναι πολύ εύκολο να επεκταθεί η φλόγα από το σημείο που την έχουμε περιορίσει, άλλωστε έχει συμβεί σε πολύ κόσμο. Η διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές που επιβάλλονται, ακόμα και στον εμπρησμό από αμέλεια, όταν είναι σε δασική έκταση, δεν αναστέλλονται. Ούτε τυχόν έφεση που θα ασκήσει ο καταδικασθείς μπορεί να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια η ποινή που επιβάλλεται είναι αμέσως εκτελεστή».
Εάν τώρα η απόφαση, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, είναι μετατροπή της ποινής σε χρηματική, θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.
Ο τροποποιημένος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι σε περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με εμπρησμό σε δασική έκταση, η ποινή δεν αναστέλλεται, ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, και η έφεση που ασκείται δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός AN το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει εξαιρετικώς υπέρ της μετατροπής της ποινής σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που προσδιορίζονται επ’ ακριβώς, όπως συνέβη στην περίπτωση του ηλικιωμένου στη Ζίντα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο