ΚΡΗΤΗ

«Νιώθω κάπως αλλά δε ξέρω αν είναι βία»: 1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη -video

Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο- Αναλυτικά όλα τα στοιχεία

παγκόσμια ημέρα κακοποίησης
Photo Credits: @cretalive

Ανησυχητική κλιμάκωση στα περιστατικά βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα με διπλασιασμό των ποσοστών σε ένα μόλις χρόνο.

Στην Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο δεκάμηνο του 2024 (18.427) έναντι του 2023 (9.860). Η πλειονότητά τους αφορά θύματα γυναίκες (15.571). To 2024, στην Κρήτη οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023. Οι συλλήψεις, σε πανελλαδικό επίπεδο, αφορούν σε 6.453 άτομα για το 2023 σε αντίθεση με 11.308 άτομα για το 2024.

Οι άνδρες δράστες ήταν 15.413 ενώ οι γυναίκες 3.565 σε όλη την Ελλάδα ενώ 1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχει αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία μόνο στην Κρήτη (επίσημες καταγγελίες) μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες.

Στην πλειονότητα των χωρών με διαθέσιμα δεδομένα, οι γυναίκες αναζητούν βοήθεια στην οικογένεια και τους φίλους και πολύ λίγες σε επίσημους φορείς όπως η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Υγείας ενώ λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία αναζητούν βοήθεια.

Από το Ηράκλειο η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας, Γεωργία Μηλάκη, η Αγγελική Μπερνιδάκη, Αστυνόμος Β’ και Προϊσταμένη Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Α’ Α.Τ. Ηρακλείου καθώς και η Ελένη Γερακάκη, Στέλεχος Υποστήριξης Επιζωσών Γυναικών στο Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου ενώνουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε γυναίκα που μπορεί να υφίσταται σωματική, λεκτική ή συναισθηματική κακοποίηση ώστε να υψώσουν τη φωνή τους και να επικοινωνήσουν το πρόβλημα τους ώστε να βρεθεί λύση.

Image
παγκόσμ...
Photo Credits: @cretalive

«Είναι ένα φαινόμενο που στην πλειοψηφία του αφορά γυναίκες και όχι άνδρες» αναφέρει στο Cretalive η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας κα. Γεωργία Μηλάκη.

Στην Ελλάδα υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο αλλά και οι φορείς (γιατροί, αστυνομικοί, δικηγόροι) οι οποίοι πρώτοι θα κληθούν να παρέμβουν. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι «να μην κλείνουμε τα μάτια στη βία αλλά να αναγνωρίζουμε τα σημάδια κακοποίησης», λέει η Αστυνόμος Β’, Αγγελική Μπερνιδάκη.

«Μία ημέρα αγώνα, διαρκούς υποστήριξης γυναικών και ειδικά σε περιπτώσεις που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας. Είμαστε εδώ κοντά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας έτσι ώστε οι γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς» υπογραμμίζει η Ελένη Γερακάκη.

«Δε ξέρω αν αυτό που αισθάνομαι είναι βία αλλά νιώθω κάπως» είναι η μόνιμη επωδός που ακούνε τα μέλη στο Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου. Στο βίντεο που ακολουθεί όλες οι κυρίες Μηλάκη, Μπερνιδάκη και Γερακάκη προτρέπουν τις γυναίκες να μιλήσουν και εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους βρίσκονται στο πλάι τους οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν βοήθεια να ξεφύγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον.

Δείτε επίσης:

Μ. Παχιαδάκη: «Με σημάδεψε ανεξίτηλα η εγκατάλειψη μάνας με 3 παιδιά και ένα μωρό»

Απείλησε ότι θα σκοτώσει εκείνη και το μικρό παιδί τους- Πώς γλίτωσαν
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση