Τι λένε οι γυναικολόγοι για τις αυξημένες καισαρικές;

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στη κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής.


Στο ποσοστό –ρεκόρ του 57% (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ) φτάνουν οι καισαρικές στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό όμως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στη κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής.

Η αυξημένη ηλικία των σημερινών εγκύων σε σχέση με το παρελθόν ως αποτέλεσμα της προόδου στην εξωσωματική γονιμοποίηση και του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να αναβάλλουν χρονικά την τεκνοποίηση των Ελληνίδων, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων που θα αποτελέσουν ιατρική ένδειξη Καισαρικής τομής. 

Η υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (μαιευτήρες, μαίες και αναισθησιολόγοι) είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επιδρά σε αυτό το υψηλό ποσοστό, αναφέρουν οι Έλληνες γυναικολόγοι. 

«Σε ορισμένα μαιευτήρια, μπορεί να μην παρέχονται υπηρεσίες απρόσκοπτα και με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για όλο το 24ωρο, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα επισκληριδίου αναλγησίας», εξηγούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ασθενείς και γιατροί να καταλήγουν στη λύση της καισαρικής. 

Επίσης, πολλοί γιατροί, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ποινικών διαδικασιών, όπως αγωγών και μηνύσεων, καταλήγουν σε «αμυντική» άσκηση της Ιατρικής, ιδίως αν σκεφθεί κανείς ότι η μη διενέργεια Καισαρικής τομής είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτών των αγωγών. 

Τέλος, όλο και περισσότερες γυναίκες, ζητούν οι ίδιες είτε απευθείας προγραμματισμένη Καισαρική τομή ή τη ζητούν μετά από λίγες ώρες προσπάθειας τοκετού, αντικατοπτρίζοντας τη νοοτροπία «ευκολίας» της σύγχρονης εποχής. Στοχεύοντας στη μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών στα μαιευτήρια της χώρας, η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία αποφάσισε τον Δεκέμβριο 2016 να πραγματοποιήσει μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης (stepped wedged randomized trial) με θέμα τον τρόπο τοκετού στα Ελληνικά Μαιευτήρια. 

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα εξεταστεί η διενέργεια του τοκετού πριν και μετά την εφαρμογή των Κατευθυντήριων Οδηγιών που έχει εκδώσει η ΕΜΓΕ (βρίσκονται αναρτημένες στον δικτυακό τόπο www.hsog.gr). 

Η εφαρμογή των οδηγιών θα ενισχύεται μέσω τακτικών συναντήσεων ή επικοινωνιών των υπευθύνων της μελέτης με το προσωπικό των συμμετεχόντων μαιευτηρίων και ενδοκλινικών συναντήσεων. Η τρίτη παρέμβαση κατά την περίοδο της μελέτης θα αφορά στην εφαρμογή των κριτηρίων Robson, τα οποία είναι εξειδικευμένα κριτήρια για τις Καισαρικές τομές. 

Η μελέτη της ΕΜΓΕ αναμένεται να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες, τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις κατά την εφαρμογή και συνεπή χρήση ενός συνόλου κατευθυντήριων γραμμών για τις Καισαρικές τομές στην Ελλάδα. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας, ιδίως όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των υψηλών ποσοστών Καισαρικής τομής. Στη μελέτη θα κληθούν να συμμετέχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Υπουργείο Υγείας και άλλοι φορείς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ