ΥΓΕΙΑ

Πώς θα γυμνάζεστε με ασφάλεια στη ζέστη

Η άσκηση στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Υπάρχει, όμως, τρόπος να παραμείνετε δραστήριοι με ασφάλεια.

Πώς θα γυμνάζεστε με ασφάλεια στη ζέστη

Η άσκηση είναι απαραίτητη τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως, η ζέστη δυσχεραίνει τις συνθήκες, καθιστώντας πιο δύσκολη την γυμναστική, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμα και το περπάτημα στον ήλιο για αρκετή ώρα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα.

Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε την άσκηση σε υπερβολική ζέστη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της θερμικής εξάντλησης και της αφυδάτωσης. Οι αντοχές του οργανισμού στη ζέστη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του ατόμου και η κατάσταση της υγείας του συνολικά. Η πιο χαλαρή άσκηση σε εσωτερικό χώρο αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή ειδικά σε περιόδους καύσωνα. Ακόμα κι αν νιώθετε αρκετά δυνατοί για να επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ποδήλατο, περπάτημα ή πεζοπορία, θα πρέπει να προσέχετε πολύ και να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να σταματήσετε αμέσως ή να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί.

Εξετάστε τις εξωτερικές συνθήκες πριν την άσκηση

Πριν ξεκινήσετε μια υπαίθρια δραστηριότητα, ελέγξτε τη θερμοκρασία. Αν ξεπερνάει τους 32°C βαθμούς, οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να σας καταπονήσει σε συνδυασμό με την εξωτερική θερμοκρασία. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν επιδοθείτε σε οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα, ειδικά αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή δεν είστε συνηθισμένοι στη ζέστη.

Αν, τελικά, ασκηθείτε έξω με πολλή ζέστη, ίσως αρχίσετε να κουράζεστε πολύ σύντομα. Η καρδιά θα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της για να επιτρέψει στο σώμα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, να κρατήσει ισορροπημένη θερμοκρασία. Φροντίστε, λοιπόν, να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια της εξωτερικής δραστικότητας, να αυξήσετε την ενυδάτωσή σας και να σταματάτε για μικρά διαλείμματα.

Προσέξτε τα ύποπτα σημάδια

Αν θέλετε να ασκηθείτε, οπωσδήποτε, έξω τις ζεστές μέρες, επιλέξτε καλύτερα κολύμπι πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες και περπάτημα κάτω από δέντρα. Να φοράτε ελαφριά ρούχα και να παρατηρείτε συνεχώς το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σταματήστε τη δραστηριότητα αν αισθανθείτε: Ζάλη ή ζαλάδα, πονοκέφαλο, κράμπες στους μυς, ναυτία.

Ωστόσο, αν αρχίσετε να νιώθετε ακόμα πιο άσχημα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Κάποια από τα ανησυχητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι: Θερμοκρασία σώματος πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, σύγχυση, τάση για λιποθυμία, κόκκινο δέρμα, δυνατός και γρήγορος καρδιακός παλμός, απώλεια συνείδησης.

Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας

Η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας και να επηρεάσει οποιονδήποτε αθλούμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματικής δύναμης.

Σίγουρα, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες είναι πιο ευάλωτα, όπως επίσης τα παιδιά και εκείνοι που εργάζονται σε εξωτερικό χώρο. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και προστατεύστε τον εαυτό σας. Η άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιλέξτε εσωτερικούς χώρους με κατάλληλη θερμοκρασία, ενυδατωθείτε και μειώστε τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης. Το σώμα σας εργάζεται, ήδη, σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Μην το ταλαιπωρείτε, ακούστε το…

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση