ΥΓΕΙΑ
Τα αυτοάνοσα νοσήματα, η πρόληψη και αντιμετώπισή τους
Η ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησε για την δική της εμπειρία με το αυτοάνοσο νόσημα Kron
Η ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου και ο καθηγητής Παθολογίας -Ρευματολογίας, Παναγιώτης Σφηκάκης μίλησαν στο «Όλα για τη ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα αυτοάνοσα νοσήματα, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.
Η ηθοποιός Σοφία Μανωλάκου ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησε για την δική της εμπειρία με το αυτοάνοσο νόσημα Kron.
Εξήγησε πως η ίδια δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη νόσο και ο γιατρός της είχε πει πως θα ακολουθήσουν μία φαρμακευτική αγωγή, παράλληλα όμως της συνέστησε να απευθυνθεί και σε έναν ψυχολόγο.
Ερωτώμενη για το εάν γνώριζε τι εστί «αυτοάνοσο» απάντησε: «Ήξερα ότι ουσιαστικά ο οργανισμός το προκαλεί, ο ίδιος ο οργανισμός πολεμάει τον οργανισμό, αλλά πρακτικά δεν ήξερα τι σημαίνει».
Σημείωσε πως αφού ξεκίνησε να επισκέπτεται τον ψυχολόγο και ηρέμησαν τα πράγματα και στη ζωή της, παράλληλα είδε βελτίωση και στην κλινική της εικόνα.
Ο καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας, Παναγιώτης Σφηκάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόληψη με τη γνωστή έννοια που ξέρουμε όλοι, ωστόσο η έρευνα έχει δείξει πως εάν κάποιος προσέχει τη διατροφή του και αθλείται, όταν εμφανιστεί το αυτοάνοσο, «αυτό που θα συμβεί θα είναι πολύ πιο ήπιο».
Η σχέση του ανοσοποιητικού με τα αυτοάνοσα
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως τα αυτοάνοσα δεν έχουν να κάνουν με αδύναμα ανοσοποιητικά το αντίθετο μάλιστα. Όσοι οργανισμοί εμφανίζουν αυτοάνοσα, «έχουν τόσο γερό ανοσοποιητικό που τους γυρνάει απέναντί τους».
Πόσο κληρονομικά είναι τα αυτοάνοσα;
«Στα πάντα υπάρχει μία οικογενής προδιάθεση» είπε ο καθηγητής, ερωτώμενος για την κληρονομικότητα των αυτοάνοσων. Ανέφερε πως όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, έτσι και τα αυτοάνοσα είναι αυτά που κληρονομούνται μέσα σε μια οικογένεια.
Πότε και ποιους «χτυπούν» συνήθως τα αυτοάνοσα;
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται συνήθως στις γυναίκες μεταξύ 25 με 30 χρονών σημείωσε ο καθηγητής. Παράλληλα όμως μπορεί να «χτυπήσουν» και ένα μικρό παιδί αλλά και έναν αρκετά μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο.
Αναφορικά με την αιτία εμφάνισής τους, ο κ. Σφηκάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει μία μονάχα αιτία, αλλά είναι πολλοί οι παράγοντες. «Πάρα πολλά γονίδια, περιβαλλοντολογικοί παράγοντες και ο συνδυασμός αυτών» συμπλήρωσε.
Το σωματικό βάρος είναι «σύμμαχος» των αυτοάνοσων
Ο καθηγητής τόνισε πως πρόκειται για την παχυσαρκία, και όχι απλά μερικά παραπάνω κιλά. «Μιλάμε για φουσκωμένα λιποκύτταρα τα οποία βγάζουν φλεγμονή, οπότε διεγείρεται το ανοσολογικό σύστημα και η περίπτωση να χαλάσουν οι ισορροπίες μεγαλώνει» εξήγησε.