ΥΓΕΙΑ

Σε τι διαφέρει το κακό από το καλό στρες στο σώμα

Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, αλλά από ιατρικής άποψης, το στρες δεν είναι κακό σε κάθε του έκφανση.

Σε τι διαφέρει το κακό από το καλό στρες στο σώμα

Τα υγιή επίπεδα στρες βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, λέει η δρ. Safia Debar, εμπειρογνώμονας διαχείρισης άγχους στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο.

Εξηγεί τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού στρες και πώς να καταλάβετε πότε κινδυνεύετε από υπερφόρτωση.
 

Το στρες είναι μια σωματική και ψυχολογική αντίδραση σε μια απαίτηση και αυτή η απαίτηση μπορεί να είναι οτιδήποτε, λέει η δρ. Debar. Το στρες που είναι καλό για εμάς και μπορεί ακόμη και να μας δώσει μια αίσθηση ευεξίας είναι το eustress, το αντίθετο της στενοχώριας. Το ίδιο γεγονός -για παράδειγμα, ο γάμος- μπορεί να προκαλέσει και τα δύο είδη, ανάλογα με την οπτική του καθενός:

“Αφορά του πώς αντιλαμβανόμαστε αυτό το στρες και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα το χειρίζεται. Το χρόνιο στρες θα επηρεάσει κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα: μπορεί να αισθανθείτε άγχος, κατάθλιψη και πεπτικά προβλήματα, για παράδειγμα”.

Τι σημαίνει όταν ο οργανισμός αντιδρά σε έναν στρεσογόνο παράγοντα

Το στρες προκαλεί έναν χείμαρρο αντιδράσεων μέσα στο μυαλό και το σώμα καθώς ο οργανισμός αντιδρά σε αυτό, λέει η ίδια. Κάτω από φυσιολογικό στρες, ένα άτομο ξεκινά από την αρχή της χαλάρωσης, συναντά έναν στρεσογόνο παράγοντα, η απόκριση στο στρες αρχίζει, ανεβαίνει στο μέγιστο και στη συνέχεια επιστρέφει στην αρχική του τιμή.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από Davidqr από το Pixabay

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση