Προνοιακές Μονάδες: Στάση εργασίας και πανελλαδική συγκέντρωση την Πέμπτη

Εξήγγειλε για αύριο, Πέμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Στάση εργασίας, από 11:00-15:00, στις Προνοιακές Μονάδες της χώρας και πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) εξήγγειλε για αύριο, Πέμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Καταγγέλλει πως η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, «αρνείται να συναντήσει τους συνδικαλιστές και τους φορείς της Πρόνοιας και απαξιώνει και υποβαθμίζει περαιτέρω με τις πράξεις της τις Προνοιακές Μονάδες».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «την ώρα που η λίστα αναμονής για περίθαλψη είναι πάνω από ένα χρόνο, αντί να ανοίγουν νέα κρεβάτια, να προωθούν την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική επανένταξη, κλείνουν κρεβάτια, Μονάδες για να γλιτώσουν κονδύλια και να κρύψουν τη γύμνια σε προσωπικό».

Όπως σημειώνει, οι δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης «κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.

Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς.

Οι νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές που χρήζουν ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ). Οι Μονάδες είναι χωρίς γιατρούς, παιδιάτρους, ψυχιάτρους, παθολόγους κ.α. Έρχονται κάποιοι ιδιώτες γιατροί λίγες ώρες την εβδομάδα που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης».

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων «πριν την κρίση ήταν 5.500. Την 1/1/2015 μειώθηκε σε 4.000 και τώρα είναι 2.600 (μόνιμοι - επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση των περιθαλπόμενων.

Λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων δεν υπάρχουν προγράμματα αποϊδρυματοποίησης. Αφέθηκαν στις ΜΚΟ, με αμφίβολα θεραπευτικά αποτελέσματα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ