Τελικά πρέπει ή όχι να φοράμε μάσκες; Μετά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε και την τοποθέτηση του κ.Τσιόδρα ο διευθυντής της γναθοχειρουργικής του Βενιζελείου Γιώργος Μαστοράκης έκανε μια ανάλυση για το το τι πρέπει να κάνουμε.
Και είναι πολύ ενδιαφέρουσα:
ΜΑΣΚΕΣ: Απ' το ολότελα...
Πάντα μιλώ στηριζόμενος σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα και όχι σε απόψεις, μηδέ των δικών μου εξαιρουμένων.
Ιδού τα αδιαμφισβήτητα:
1. Είμαστε όλοι εν δυνάμει φορείς του κορωνοϊού. Συνεπώς όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιοι. Προσέχουμε να μην τον μεταδώσουμε. Το ακούσαμε και απο τον κο Τσιόδρα αλλά και απο τον Πθ. Γι'αυτό και δεν χρειάζεται πλέον να γίνονται τεστ στους ασυμπτωματικούς. Θεωρούμαστε όλοι ως θετικοί στον ιό.
2. Ο ιός μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά με τα σταγονίδια που διασπείρονται όταν αναπνέουμε, μιλάμε, φταρνιζόμαστε, βήχουμε. Η μάσκα προστατεύει τους άλλους από τα δικά μας σταγονίδια, αλλά και εμάς από τα σταγονίδια των άλλων. Είναι πλήρης αυτή η προστασία; Όχι φυσικά, γιατί ακόμα και οι μάσκες με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές "μπάζουν" από τα πλαϊνά. Δεν εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπο όπως για παράδειγμα οι μάσκες για την παραλία. Όμως όπως και να το κάνουμε παρέχουν ένα βαθμό προστασίας. Σίγουρα λοιπόν είναι καλύτερα από το να μην φοράμε τίποτα. Ακόμα κι ένα μαντήλι που κρύβει την μύτη και το στόμα, μας παρέχει κάποιου βαθμού προστασία, ένθεν κακείθεν.
3. Ο ειδικότερος των ειδικών, ο άνθρωπος που πρώτος απομόνωσε τον ιό, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας (τον ανέφερε σήμερα ο κος Τσιόδρας) δήλωσε πριν τρείς μέρες ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άλλες χώρες είναι ότι δεν συνιστούν σε όλους τους πολίτες να φοράνε μάσκες. (Δείτε προχθεσινή μου ανάρτηση στο fb με την συνέντευξη του στο Science Magazine).
Έχοντας υπόψιν τα γεγονότα αυτά, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, καθόλου δεν με πείθει η ΠΟΥ της οποίας η οδηγία είναι να φοράνε μάσκες μόνο όσοι έρχονται σε επαφή με συμπτωματικούς φορείς του ιού, και βεβαίως οι υγειονομικοί. Αυτό επανέλαβε σήμερα ο κος Τσιόδρας, προσέθεσε δε ότι υπάρχουν χώρες ακόμα και στην Ε.Ε. που συνιστούν σε όλους να φοράνε μάσκες.
Αυτή ο οδηγία της ΠΟΥ έρχεται σε αντίθεση με την άλλη οδηγία της, πάλι της ΠΟΥ,, που μας θεωρεί όλους εν δυνάμει φορείς του κορωνοϊού.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει παγκοσμίως έλλειψη σε μάσκες. Η δε χρήση τους δεν γίνεται σωστά από όλους
Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι η ΠΟΥ, άρα και ο ΕΟΔΥ, δεν μπορούν να μας πουν να ράψουμε δύο τρία πανιά το ένα πάνω στο άλλο και να τα στηρίξουμε στο πρόσωπο με κορδόνια ή λαστιχάκια, ούτε για μαντήλι (μας μιλάμε βεβαίως για τον αγκώνα, λες κι έχει καμμιά διαφορά από το μαντήλι...).
Ο λόγος είναι απλός. Η όποια κατασκευή δεν έχει προδιαγραφές θεωρείται εμπειρική, αυτοσχέδια, "κομπογιαννίτικη".
Δεν έχει πιστοποίηση.
Όμως δεν παύει, έστω και μια τέτοια κατασκευή, δηλαδή μια μάσκα ραμμένη στο σπίτι, να προσφέρει κάποιου ικανοποιητικού βαθμού προστασία.
Διαλέξτε: Φταρνιστείτε φορώντας κάτι στο πρόσωπο, και κάντε το ίδιο χωρίς να φοράτε τίποτα. Πώς θα αισθανθείτε εσείς οι ίδιοι πάνω από όλα;
Είπαμε:
Απ' το ολότελα, καλή είν' κι η Παναγιώταινα.
(Η μάσκα που εκείνη μας έραψε δηλαδή...)