Πώς να προλάβετε τις δηλητηριάσεις

Με πέντε απλά βήματα...


Υπολογίζεται ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα 128.000 νοσηλείες και 3.000 θανάτους ετησίως.

Oι πιο κοινές αιτίες νόησης είναι ο νοροϊός, η σαλμονέλλα, το Clostridium perfringens και το καμπυλοβακτηρίδιο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ο εμετός και η διάρροια, μπορεί όμως να προκληθούν και επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή, όπως οργανική ανεπάρκεια. Τα νέα παιδιά, οι εγκυμονούσες, οι ενήλικες άνω των 65 και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τροφική δηλητηρίαση. Δείτε πώς μπορείτε να την αποφύγετε, σε πέντε κινήσεις.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τις επιφάνειες. Πλένετε τα χέρια σας τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι εξόχως σημαντική, μετά τον χειρισμό ωμών αυγών, κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών. Οι επιφάνειες και τα εργαλεία σας θα πρέπει επίσης να πλένονται μετά από κάθε χρήση, ώστε να προλαμβάνεται η επέκταση των βακτηρίων στην κουζίνα.

Xωρίζετε τα τρόφιμα, για να αποφεύγετε τις δισταυρούμενες επιμολύνσεις. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά χωριστά από τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο. Επίσης μην βάζετε μαζί το ωμό κρέας και τα ωμά αυγά με τις τροφές που είναι έτοιμες προς κατανάλωση.

Φροντίστε να μαγειρεύετε το φαγητό σας στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα στις θερμοκρασίες από 4-60oC. Η χρήση θερμομέτρων φαγητού κατά το μαγείρεμα είναι επίσης πολύ σημαντική την ασφάλεια των τροφίμων.

Αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα. Φροντίστε να αποθηκεύετε τα αποφάγια μέσα σε δύο ώρες από το τέλος του γεύματός σας, για να προλάβετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ