Ο καρκίνος δεν είναι μία ανίατη νόσος, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις.
Γι’ αυτό τον λόγο αυξάνονται διαρκώς οι ασθενείς που τον ξεπερνούν ή κατορθώνουν να τον διατηρούν σε ύφεση. Η διατροφή μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικό σ’ αυτό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 2022 περισσότερα από 53 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ξεπεράσει τα 5 χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου τους. Η πενταετία από τη διάγνωση συχνά σηματοδοτεί την ίαση.
Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί για να διαφυλάξουν την υγεία τους; «Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μετά τον καρκίνο, διότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωση και στη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων», λέει η Dr. Paige Welsh, διαιτολόγος στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Martin Health, στη Φλόριντα.
Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός από τη επιτυχημένη θεραπεία, η διατροφή είναι μία παράμετρος της ζωής που μπορούν οι επιζήσαντες να ελέγχουν για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου τους.
Τι χρειάζονται
Όπως εξηγεί η Dr. Welsh, μετά το τέλος της αντικαρκινικής θεραπείας οι ασθενείς είναι σημαντικό να καταναλώνουν κατ’ αρχάς περισσότερες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην ανάρρωση του οργανισμού από τις θεραπείες και τη νόσο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 γραμμάρια επιπλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Καλές επιλογές είναι το κρέας, η σόγια και τα όσπρια. Αντιθέτως, πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα κρεατικά.
Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού επίσης είναι σημαντική. Η Dr. Welsh συνιστά στους ασθενείς της να πίνουν καθημερινά 1,8 λίτρα νερό. Αντιθέτως, πρέπει να μειώνουν τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη και το αλκοόλ.
Καθώς θα περνάει ο καιρός από τη θεραπεία, σημαντικό είναι να προστίθενται στη διατροφή ολοένα περισσότερα πολύχρωμα, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
«Φρούτα και λαχανικά περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες», εξηγεί. «Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τα κύτταρα και το γενετικό υλικό (DNA) τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου».
Η διαιτολόγος συνιστά επίσης συχνά στους ασθενείς της να μαγειρεύουν στο σπίτι, ούτως ώστε να έχουν τον έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιούν.
Πολύ σημαντικό είναι, τέλος, η προσεγμένη διατροφή να συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα. Οι καθημερινοί περίπατοι με γρήγορο βήμα και η κηπουρική είναι δύο πολύ ευχάριστες και αγχολυτικές δραστηριότητες.