ΚΡΗΤΗ
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: Ο Δαρβίνος, η γιγαντιαία κουκουβάγια και όλα όσα αναμένεται να εκπλήξουν τους επισκέπτες!
Ξεκινά η ανακαίνιση των εκθεμάτων στο Μουσείο- Θα παραμείνει κλειστό για 1 περίπου μήνα. Τι αναφέρει στο Cretalive ο Δρ. Ν. Πουλακάκης.

Της Κατερίνας Μυλωνά
Φανταστείτε ένα βουνό που στη βάση του θα έχει ένα σπήλαιο, στη μέση ένα φαράγγι και έναν υγρότοπο.
Για να το ανακαλύψετε, δε θα χρειαστείτε ορειβατικά μποτάκια αλλά θα αρκεί μία επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του Μουσείου, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ενώ θα γίνει και η ανακαίνιση των εκθεμάτων και των χώρων του προκειμένου να δοθεί στο κοινό το σύνολο των εγκαταστάσεών του.
Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με 5,5 εκ ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης ως το τέλος του 2025.

Όπως αναφέρει στο Cretalive ο διευθυντής του ΜΦΙΚ, Δρ. Νίκος Πουλακάκης, το μουσείο θα χρειαστεί να μείνει κλειστό για έναν περίπου μήνα, από τέλη Απριλίου ως τέλος Μάιου, στη συνέχεια οι εργασίες θα γίνονται σε χώρους που έτσι και αλλιώς σήμερα δεν είναι επισκέψιμοι.
Το 2026, λοιπόν, το μουσείο θα είναι σχεδόν αυτόνομο ενεργειακά και θα έχει παραδοθεί στο σύνολό του σε όποιον θέλει να θαυμάσει τα εκθέματά του. Θα γίνει ακόμα πιο διαδραστικό και βιωματικό και, όπως και σήμερα, θα παρουσιάζει τη βιο- και γεωποικιλότητα της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην Κρήτη.
Θα στηθεί ένα βουνό, αντίγραφο ενός βουνού της Κρήτης, που θα ξεκινά από το υπόγειο, το επίπεδο -2 του μουσείου και θα φτάνει στο +1. Ο επισκέπτης σε κάθε επίπεδο θα βλέπει κάτι διαφορετικό. Στη βάση, θα διαμορφωθεί ένα σπήλαιο, στη μέση ένα φαράγγι, το οποίο ο κόσμος θα διασχίζει για να οδηγηθεί σε έναν υγρότοπο με ζωντανούς οργανισμούς.

Το υπόγειο θα είναι αφιερωμένο στο πώς σχηματίστηκε η Γη, σε φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Θα υπάρχουν αναπαραστάσεις μεγάλων ζώων του Πλειστόκαινου, ένα μαμούθ, ένα γιγάντιο ελάφι, ένα ιππάριο και μία γιγάντια κουκουβάγια, χαρακτηριστικό δείγμα της Κρήτης εκείνης της περιόδου.
Η σεισμική τράπεζα θα μεγαλώσει για να δέχεται ακόμα περισσότερο κόσμο.
Το ΜΦΙΚ θα είναι από τα λίγα μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπου θα τοποθετηθεί μία σφαίρα, που θα είναι η Γη, και με προβολικό σύστημα θα έχουμε πληροφορίες για διάφορα θέματα, όπως είναι η μετανάστευση των πουλιών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εντυπωσιακό προϊόν της NASA!

Στο επίπεδο +1, τον επισκέπτη θα υποδέχεται ένα ολόγραμμα του Κάρολου Δαρβίνου που θα μπορεί να απαντά σε μία σειρά από ερωτήσεις!
Θα υπάρχει αναπαράσταση διαφόρων ειδών ανθρώπων που ζούσαν πριν ή μαζί με εμάς και ο κόσμος θα παρακολουθεί την πραγματική ιστορία του ανθρώπινου είδους.
Ακόμα, θα διαμορφωθεί το καφέ του μουσείου, οι αίθουσες αφιερωμένες στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά αλλά και ενήλικες.
Ο διευθυντής του ΜΦΙΚ επισημαίνει πως το μουσείο είναι βιώσιμο από τα έσοδά του και δεν τυγχάνει κάποιας επιχορήγησης.