Ο πειρασμός να αποψύξει κανείς τα κατεψυγμένα κρέατα γρήγορα σε μια λεκάνη με βραστό νερό είναι πάντα μεγάλος, όταν αυτά αργούν να αποψυχθούν, αλλά δεν είναι σίγουρα ο πιο ενδεδειγμένος.
Το ζεστό νερό μπορεί κατά κάποιο τρόπο να βράσει το κρέας, κάνοντάς το άνοστο πριν καν μπούμε στη διαδικασία να το μαγειρέψουμε. Ούτε, όμως, η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου, όπου μπορεί να αφεθεί όλο το βράδυ για να είναι έτοιμο το πρωί είναι πλήρως αποδεκτή. Τα βακτήρια ελλοχεύουν ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει κανείς τα κατεψυγμένα κρέατα είναι η ψύξη του ψυγείου και ο χρόνος.
Στην κατάψυξη τα κρέατα παραμένουν ασφαλή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το… ρολόι αρχίζει να χτυπάει ευθύς μόλις ξεκινήσει η διαδικασία της απόψυξης. Το πρώτο βήμα είναι να βγάλετε το κρέας από την κατάψυξη και να το επιθεωρήσετε. Ελέγξτε τυχόν σημάδια μόλυνσης, αποχρωματισμού του, ασυνήθιστης οσμής και δείτε αν η συσκευασία του είναι τσαλακωμένη ή ταλαιπωρημένη.
Αν όλα τα παραπάνω φαίνονται εντάξει, τότε τοποθετήστε το πακέτο με το κατεψυγμένο κρέας μεταξύ 2-4,5° C. Τοποθετήστε επίσης από κάτω ένα τηγάνι ή ταψί, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να στάξουν έξω τα υγρά του κρέατος, καθώς θα ξεπαγώνει.
Οταν χρησιμοποιείτε το ψυγείο για να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα κρέατα, αφήστε αρκετό χρόνο το κρέας για να αποψυχθεί τελείως, ή τουλάχιστον εν μέρει. Ενα μικρό πακέτο μοσχαρίσιος κιμάς μπορεί να χρειαστεί μόνο μία μέρα για να ξεπαγώσει, ενώ μια μεγάλη παγωμένη γαλοπούλα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο. Η μέθοδος της απόψυξης στο ψυγείο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσουν τα κατεψυγμένα κρέατα, διότι η χαμηλή θερμοκρασία δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στην επιφάνεια.
Αν παραστεί ανάγκη να αποψύξετε κατεψυγμένα κρέατα σε λιγότερο χρόνο απ’ αυτόν που απαιτεί η μέθοδος-ψυγείο, τότε η επόμενη ασφαλέστερη διαδικασία είναι το κρύο νερό. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι καλά τυλιγμένο στην αρχική του συσκευασία ή ξανα-τυλιγμένο σε πλαστική συσκευασία, πριν χρησιμοποιήσετε το κρύο νερό. Περίσσεια νερού στο κρέας μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του. Τοποθετήστε το κατεψυγμένο κρέας συσκευασμένο σε ένα νεροχύτη ή σε ένα δοχείο που περιέχει κρύο νερό.
Αλλάξτε το κρύο νερό κάθε 30 λεπτά περίπου, ώστε να διατηρηθεί η απόψυξη του κρέατος σε νερό που να βρίσκεται πάνω από τη θερμοκρασία ψύξης.
Συνεχίστε μέχρις ότου το κρέας αποψυχθεί τελείως ή τουλάχιστον μέχρις ότου είναι σε θέση να προετοιμαστεί για το γεύμα. Να θυμάστε πως τα φιλέτα ψαριών για παράδειγμα, μπορούν να ψηθούν ακόμα κι αν είναι σε ένα βαθμό παγωμένα, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ο χρόνος μαγειρέματος.
Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για το μερικώς αποψυγμένο βοδινό κρέας που μπορεί να ροδίσει σιγά σιγά σε ένα τηγάνι, από τη στιγμή που τα παγωμένα του τμήματα ζεσταθούν γρήγορα, προκειμένου να μην κινδυνέψουν να αναπτυχθούν πάνω τους βακτήρια.
Ενας άλλος τρόπος να ξεπαγώσουν τα κατεψυγμένα κρέατα είναι στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Η ρύθμιση της απόψυξης σε πολλούς φούρνους μικροκυμάτων είναι περίπου στο ένα τρίτο της ισχύος. Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε κατεψυγμένα κρέατα σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην μαγειρέψετε εν μέρει το κρέας στη διάρκεια της διαδικασίας απόψυξης.
Αν το κρέας μπορεί να θρυμματιστεί, χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές δοχείο και βάζετε ένα ένα τα κομμάτια στο ψυγείο, καθώς αποψύχονται. Αν το κρέας είναι συμπαγές βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί μέσα σε λίγες μόλις ώρες από την απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων. Το μερικώς ψημένο κρέας θα μπορούσε να μολυνθεί με βακτήρια αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.