ΕΛΛAΔΑ
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρωτιά της ΝΔ και 9 κόμματα στη Βουλή
Τι λένε οι πολίτες για τον καλύτερο Πρωθυπουργό και ποιον ξεχωρίζουν : Κασσελάκη ή Φάμελλο;
Εννέα κόμματα στη βουλή και σταθερή πρωτιά της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis. Στην εκτίμηση ψήφου μετά την ίδρυση του κόμματος Κασσελάκη και τη νίκης του Σωκράτη Φάμελλου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά είναι :
ΝΔ 27,3%
ΠΑΣΟΚ 19,1%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 11,8%
ΚΚΕ 10,4%
ΣΥΡΙΖΑ 8,1%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 4,3%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4,2%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,4%
ΝΙΚΗ 3,2%
ΜέΡΑ25 2%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,9%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1%
Πριν την ίδρυση του κόμματος Κασσελάκη και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά των κομμάτων ήταν τα ακόλουθα:
ΝΔ 28,6%
ΠΑΣΟΚ 18,6%
ΚΚΕ 9,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9,3%
ΣΥΡΙΖΑ 6,7%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 6,2%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5,3%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4,2%
ΝΙΚΗ 3,6%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3,5%
ΜέΡΑ25 2,7%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1,2%
Η ΝΔ φαίνεται να είναι περίπου στο ίδιο ποσοστό (22,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 5,7%, πληρώνοντας το τίμημα της εσωκομματικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ περίπου στα ίδια (15,1%), ενώ άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (8%), η Ελληνική Λύση (8,1%) και η Φωνή της Λογικής (4,5%). Αντιθέτως, στην πρώτη μέτρησή του το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη δεν εμφανίζει πρόθεση ψήφου μεγαλύτερη από το 1.8%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, κανένας είναι πρώτος με 38% και ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ποσοστό 9%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 7% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας 5%.
Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Σωκράτης Φάμελλος είναι πρώτος με 47% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 43%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41% και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου με 37%. Χαμηλές πτήσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη που έχει ποσοστό μόλις 21%.
Η δημοσκόπηση περιλάμβανε και δύο ερωτήσεις για ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το θέμα αποκτά και μια ευρύτερη πολιτική σημασία, εάν σκεφτούμε ότι η ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά, που οδήγησε και στην αποπομπή από τη ΝΔ, είχε να κάνει και με διαφωνίες σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Καταρχάς, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι παρά την προσπάθεια για «χαμηλούς τόνους» από την κυβέρνηση, εκτιμά ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν (54%) ενώ το 33% πιστεύει ότι θα βελτιωθούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει το πώς βλέπουν οι πολίτες τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Καταγράφεται μια οριακή πλειοψηφία (51%) υπέρ ενός διαλόγου πάνω σε όλα τα ζητήματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, ενώ ένα 26% υποστηρίζει ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει μόνο για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά.
Αντιθέτως, υπάρχει και ένα μειοψηφικό αλλά όχι ευκαταφρόνητο (και με εμφανή πολιτικό αντίκτυπο) 21% που επιμένει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 66% έχει αρνητική άποψη και το 26% θετική ενώ στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού το 65% έχει αρνητική άποψη και το 29% θετική.
Τα προβλήματα της χώρας παραμένουν πάντα η ακρίβεια με 41% και η οικονομία με 26% ενώ ακολουθεί η εξωτερική πολιτική με 4%, η κρίση θεσμός με 4% και η ανεργία με 4%.
Όσον αφορά την πορεία της χώρας το 66% θεωρεί πως πάει προς τη λάθος και το 28% προς τη σωστή.