ΚΡΗΤΗ
Νεφροπαθής στην Πάτρα έλαβε τον νεφρό της 33χρονης Αμερικανίδας
Για 8 χρόνια ο 48χρονος άνδρας υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση - Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση
Το σημαντικότερο δώρο δέχτηκε ένας 48χρονος νεφροπαθής στην Πάτρα ο οποίος υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ηταν ο δεύτερος υποψήφιος συμβατός λήπτης στην εθνική λίστα για τον νεφρό που δώρισε η οικογένεια της άτυχης 33χρονης Αμερικανίδας η οποία είχε τραυματιστεί βαρύτατα στην Πρέβελη και νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων. Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, όταν οι γιατροί ανακοίνωσαν στην οικογένεια της κοπέλας ότι η κατάστασή της ήταν, δυστυχώς, μη αναστρέψιμη, βρήκε το ψυχικό σθένος να δωρίσει τα όργανά της.
Σύμφωνα με το pelop.gr, η διαδικασία λήψης των οργάνων οργανώθηκε άμεσα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» μετέβη στα Χανιά για να λάβει το ήπαρ και τους νεφρούς, ενώ οι κερατοειδείς μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ από τη χειρουργική ομάδα του Νοσοκομείου Χανίων.
«Ο δικός μας ασθενής ήταν δεύτερος στη λίστα και μας ειδοποίησαν ότι θα υποβληθεί στη μεταμόσχευση. Αμεσα η ομάδα του Νοσοκομείου μας με επικεφαλής τον κ. Καρύδη προχώρησε τις διαδικασίες. Εγινε η μεταμόσχευση και ο ασθενής μας έχει εξαιρετικές προοπτικές» περιέγραψε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο καθηγητής και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Γούμενος.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Μονάδα μας είναι σε διαρκή άνοδο. Φέτος κάναμε πολλές μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες δότες. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η απόφαση της δωρεάς οργάνων».
Ο κ. Γούμενος, ο οποίος εργάστηκε συστηματικά και με επιμονή να αναστήσει τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, υπογραμμίζει ότι «είμαστε πολύ τυχεροί με την έλευση του επίκουρου καθηγητή κ. Καρύδη για την οποία συνέβαλε ο κ. Μαρούλης. Μάλιστα έχουν προστεθεί στη μεταμοσχευτική ομάδα και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις. Αυτό θα δώσει ώθηση στη Μονάδα μας. Εξέλιξη η οποία με ικανοποιεί και προσωπικά».
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2024 ήταν το 4ο κατά σειρά έτος, όπου η ανοδική πορεία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα και είναι πλέον η χρονιά που ο αριθμός των δοτών οργάνων και των μεταμοσχεύσεων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Οι 100 και πλέον αποβιώσαντες δότες οργάνων έχουν ήδη δώσει ζωή σε 230 μεταμοσχευμένους πλέον ασθενείς, ενώ 106 ζώντες δότες έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ισάριθμους λήπτες του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Η Πάτρα και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών είναι ανάμεσα στα νοσοκομεία της χώρας που έχουν προσφέρει σημαντικό αριθμό οργάνων από αποβιώσαντες δότες. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη χρονιά το ΠΓΝΠ ήταν δεύτερο πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Παίδων είχαν προσφέρει οκτώ δότες. Σημαντική είναι δε και η προσφορά του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών-ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών που κατά την ίδια χρονιά είχε 27 συμβατούς δότες μυελού των οστών.