
Οι αυξήσεις και οι μειώσεις των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα επηρεάζουν την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας – οι αυξήσεις μάς τονώνουν, ενώ οι πτώσεις μάς αφήνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Μετά το φαγητό, έχουμε απότομη αύξηση και εν συνεχεία μείωση.
Όσο πιο απότομη είναι η αύξηση, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσουμε ενεργειακή κατάρρευση. Με την πάροδο του χρόνου, οι συχνές απότομες αυξήσεις και μειώσεις μπορούν να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2.
Μια ευρέως προτεινόμενη θεραπεία είναι ένα σφηνάκι μηλόξιδο κάθε πρωί.
Η δρ Christine Bosch, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, λέει ότι μελέτες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι το ξίδι θα μπορούσε πράγματι να έχει θετικές μακροπρόθεσμες επιδράσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας.
Όπως αναφέρει η Guardian, η ανάλυση μελετών παρέμβασης, ένα είδος κλινικής μελέτης, δείχνει ότι η κατανάλωση 15-30 χιλιοστόλιτρων την ημέρα για αρκετές εβδομάδες μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος νηστείας (το βασικό επίπεδο όταν δεν έχετε καταναλώσει τίποτα), μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, όπως η χοληστερόλη.
Αλλά τι γίνεται με τη μείωση των αιχμών του σακχάρου εκείνη ακριβώς τη στιγμή;
«Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η κατανάλωση ξιδιού λίγο πριν από το φαγητό θα μειώσει την απότομη αύξηση», λέει. Ωστόσο, η οξύτητα μπορεί να επηρεάσει την πέψη των υδατανθράκων. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού λεμονιού μαζί με το ψωμί μείωσε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.
«Γνωρίζουμε ότι τα όξινα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες σε ζάχαρη στο στόμα μας. Αυτό το ένζυμο εξαρτάται από το pH – όταν καταναλώνετε κάτι όξινο, γίνεται λιγότερο ενεργό», λέει η Bosch. Ως αποτέλεσμα, η επηρεασμένη από τα οξέα αμυλάση είναι λιγότερο αποτελεσματική στο να παράγει ζάχαρη για να την απορροφήσει ο οργανισμός σας.
Δεν είναι κακό να προσθέτετε όξινες σάλτσες ή συνοδευτικά, όπως είναι για παράδειγμα το ξινολάχανο, στα γεύματα, αλλά η Bosch προειδοποιεί: «Η πολύ συχνή κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να βλάψει την υγεία των δοντιών».