ΥΓΕΙΑ
Μήλο: Το απόλυτο φρούτο του φθινοπώρου
Η διατροφική του αξία είναι πλούσια ενώ εκτός από ωμό χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική
Γνωρίζουμε καλύτερα το μήλο, το φρούτο με τη μεγάλη διατροφική αξία και τις άπειρες εφαρμογές στην κουζίνα.
Το μήλο είναι πραγματικά ένα φρούτο με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και μας κάνει καλό με πολλούς τρόπους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Γι’ αυτό αν δεν είναι ιδιαίτερα αγαπημένο σας, ίσως γνωρίζοντάς το καλύτερα να αναθεωρήσετε. Το σίγουρο είναι πως οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι άπειρες και γευστικότατες.
Πόσο καλό μας κάνει
Βασικό για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φρούτο αυτό είναι να το καταναλώνουμε με τη φλούδα του. Αυτή είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών κι ο λόγος που μας χορταίνει, αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, δεν έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό συνιστάται και σε δίαιτες απώλειας βάρους. Το μήλο είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνη C, που χρειαζόμαστε για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ενώ περιέχει αρκετές βιταμίνες Α, Κ και Ε, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και ψευδάργυρο. Ακόμη, θεωρείται αντικαρκινική τροφή, ενώ τα φλαβονοειδή, που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, έχει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Καλλιέργεια
Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο δέντρο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα η καλλιέργειά της είναι η δεύτερη σε παραγωγή φυλλοβόλων οπωροφόρων, μετά τη ροδακινιά. Οι περιοχές που συναντάμε συστηματικά καλλιέργειες μηλιάς είναι κυρίως στην περιοχή του Βερμίου, καθώς και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.
Οι ποικιλίες
Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι τα Στάρκιν, που είναι η πιο φημισμένη κλασική κόκκινη ποικιλία, που βρίσκουμε παντού, τα Golden delicious, γνωστά ως Γκόλντεν, με κιτρινοπράσινο χρώμα, τα Royal Gala, γνωστά ως Γκαλά, κόκκινου χρώματος, τα Jonagold, γνωστά ως Τζόνα με πρασινοκόκκινο χρώμα, ζουμερή και αρωματική και κάπως γλυκόξινη σάρκα, τα Granny Smith, το γνωστό μας ξινόμηλο, με ανοιχτό πράσινο χρώμα και τραγανή, ζουμερή, υπόξινη σάρκα και τα Fuji, κόκκινα και αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Τέλος, υπάρχει και το φιρίκι, είδος μήλου πολύ μικρότερου μεγέθους, που είναι πολύ δημοφιλές για την ιδιαίτερα γλυκιά και αρωματική του σάρκα.
Πότε το βρίσκουμε στην αγορά
Το μήλο είναι ένα φρούτο που βρίσκουμε στην αγορά σχεδόν όλο τον χρόνο, γι΄ αυτό πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχει εποχή. Κι όμως έχει, αφού φρέσκα μήλα βρίσκουμε στην αγορά στη χώρα μας από το τέλος του καλοκαιριού έως αρχές του χειμώνα, ενώ την υπόλοιπη περίοδο είναι είτε ψυγείου, είτε εισαγωγής.
Πώς το καταναλώνουμε
Εκτός από ωμό, με τη φλούδα, που είναι το πιο υγιεινό σνακ, το μήλο έχει άπειρες χρήσεις, όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική, όπου έχει πολλές εφαρμογές, αλλά και στη μαγειρική. Σίγουρα η μηλόπιτα είναι το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι και είναι ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα, με πολλές εκδοχές, όπως και το στρούντελ, εμείς όμως σας προτείνουμε και πιο υγιεινές προτάσεις, όπως να φτιάξετε τα δικά σας τσιπ μήλου, να το βάλετε στο πρωινό σας μπολ με δημητριακά, να δώσετε άλλη διάσταση στις σαλάτες σας, να νοστιμίσετε με αυτό τα κυρίως πιάτα σας, αλλά και να το απολαύσετε ως ρόφημα.
Φωτογραφία από MicEnin via vista.create