ΥΓΕΙΑ

Μια παραλλαγή του DNA ευθύνεται για την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη

Μεγάλη έρευνα η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος της προεκλαμψίας μπορεί να συνδέεται με μια γενετική παραλλαγή που βρίσκεται στο μωρό, αντί της μητέρας.

No profile pic

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά με τα γονίδια των μωρών, και όχι μόνο εκείνα των εγκύων γυναικών, αναζητώντας τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προεκλαμψία στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, μια σοβαρή κατάσταση για την έγκυο και το μωρό της.

Στη μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS) συγκρίθηκαν 4380 μητέρες και παιδιά που είχαν προσβληθεί από προεκλαμψία, με πάνω από 300.000 που δεν είχαν προσβληθεί.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει μία επίδραση του εμβρυικού DNA στην υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν παραλλαγές του DNA κοντά στο γονίδιο FLT1, οι οποίες συνδέονταν με τον αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία. Το FLT1 γονίδιο εμπλέκεται στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με την προεκλαμψία. Η γονιδιακή παραλλαγή συνδέθηκε μόνο με έναν υποτύπο προεκλαμψίας, πιο συγκεκριμένα με αυτή η οποία αναπτύσσεται μετά από τις 34 εβδομάδες κύησης.

Όπως είπαν, όταν ένα μωρό έχει αντίγραφο της γονιδιακής παραλλαγής, τότε η μητέρα του διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει προεκλαμψία, σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Εξετάζοντας το πώς το εμβρυϊκό DNA επιδρά στην υγεία μιας μητέρας, οι επιστήμονες θα οδηγηθούν στην εύρεση καλύτερων θεραπειών στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh MMedSc CCST FRCOG, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας τόνισε ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας, καθώς αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα κινδυνεύουν η μητέρα και το έμβρυο.

Ωστόσο, όπως είπε, εκτός από την πρόληψη από μεριάς των γιατρών, και η ίδια η έγκυος πρέπει να προσέχει τη διατροφή της, να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να κάνει τις εξετάσεις της κάθε μήνα. Επιπλέον, αν εμφανίσει οποιαδήποτε συμπτώματα όπως έντονους πονοκεφάλους, καούρες, πρήξιμο προσώπου ή άκρων πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση