ΥΓΕΙΑ
Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό και τα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες
Τι αναφέρουν οι οδηγίες στον οδηγό της ΗΔΙΚΑ
SHARE:
Αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν κάνει αίτηση και εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, ωστόσο έρχονται αντιμέτωποι με δύο προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός για να κάνουν εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι υπάρχουν πολίτες που μπαίνουν στην εφαρμογή και διαπιστώνουν ότι στην περιοχή τους ενδέχεται να μην υπάρχει ιδιώτης οικογενειακός γιατρός και υπάρχουν μόνο οι ελάχιστοι από τα Κέντρα Υγείας.
«Δεν υπάρχει οικογενειακός ιατρός στο Δήμο κατοικίας. Προς το παρόν μπορείτε να εγγραφείτε μόνο σε οικογενειακό γιατρό του Δήμου που κατοικείτε και έχετε δηλώσει στην αίτηση σας. Άμεσα αναμένεται νέα διαίρεση της περιφέρειας σε τομείς οι οποίοι ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και γειτονικούς δήμους» αναφέρεται στον οδηγό της ΗΔΙΚΑ.
Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τα παιδιά ηλικίας από 14 ετών έως 16 ετών.
Από 19 Οκτωβρίου 2019 η παρακολούθηση της υγείας των εφήβων ηλικίας έως 16 ετών γίνεται πλέον υποχρεωτικά, βάση του νόμου, από τους παιδίατρους και κατ΄εξαίρεση εξετάζονται από παιδίατρους έφηβοι ηλικίας έως και 18 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες.
Όμως, στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού τα παιδιά από 14 ετών και πάνω πρέπει να δηλώσουν γενικό γιατρό ή παθολόγο, κι όχι παιδίατρο.Έτσι οι γονείς δεν μπορούν να δηλώσουν στον οικογενειακό γιατρό έναν παιδίατρο για τα παιδιά τους αφού το σύστημα έχει μείνει με τα παλιά στοιχεία πριν την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ για τον οικογενειακό γιατρό: «Θέλω να δηλώσω οικογενειακό παιδίατρο για το παιδί μου που είναι 16 ετών αλλά δεν μου επιτρέπει το σύστημα. Αίτηση σε παιδίατρο κάνουν τα ανήλικα παιδιά μέχρι 14 ετών. Από 15 και άνω τα παιδιά πρέπει να δηλώσουν Παθολόγο ή Γενικό ιατρό».