ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και γιόγκα μέσω... υπολογιστή

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα γυμναστήρια σε όλον τον κόσμο έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι γυμναστές που εργάζονται σε αυτά να μην πληρώνονται. Πολλοί στράφηκαν στο Διαδίκτυο και από ό,τι φαίνεται αυτοί που θέλουν να γυμναστούν ενόσω παραμένουν σπίτι τους δεν είναι λίγοι.

No profile pic

Μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται πως γεννιέται χάρη στην πανδημία και στα αυστηρά γενικευμένα μέτρα αυτοπεριορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τα οποία υποχρεώνουν γυμναστές και δασκάλους γιόγκα, προσωπικούς προπονητές και λοιπούς του κλάδου να μεταφέρουν τα μαθήματά τους στο Διαδίκτυο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι της Βαλερί Σίνιορ, στο Μαϊάμι, η οποία έχει συνδεθεί με την τάξη της στο MacBook της και ετοιμάζεται να τους διδάξει αερόβιες ασκήσεις στην μπάρα – οι μαθητές / μαθήτριές της είναι διάσπαρτοι στη Νέα Υόρκη, στο Πουέρτο Ρίκο, στην Ιταλία, ακόμα και στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας ερευνών αγοράς IBISWorld, ο κλάδος εξοπλισμού οργάνων εκγύμνασης και παροχής υπηρεσιών γυμναστικής και ευεξίας αποτιμάται στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπέστη καίριο πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, μέρος του μπορεί να μετατοπισθεί στον εικονικό κόσμο. Οι συνδρομές στα γυμναστήρια κόπηκαν ξαφνικά, όπως και η παρακολούθηση των μαθημάτων σε αυτά και στα στούντιο γιόγκα ή στις αίθουσες με την διαλειμματική προπόνηση και τα ποδήλατα, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή στον κόσμο να μείνει στο σπίτι, ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση της ασθένειας. Χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν ήδη, όπως ήταν αναμενόμενο. Τα εισοδήματα επαγγελματιών, όπως της Βαλερί Σίνιορ, μέσα σε ελάχιστες ημέρες εξανεμίστηκαν, με κλειστό το γυμναστήριο όπου απασχολούνταν. Κι εκείνη ανησύχησε μήπως δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνει το ενοίκιο, τη δόση του φοιτητικού δανείου ή ακόμα και το φαγητό της. Και στράφηκε στο Διαδίκτυο και στα τεράστια κοινωνικά δίκτυα.

Μάθημα εξ αποστάσεως

Την προηγούμενη εβδομάδα πρόσφερε το πρώτο ζωντανό μάθημά της στο Instagram, αποδέκτες του οποίου ήταν οι σχεδόν 3.000 ακόλουθοί της. Δήλωσαν συμμετοχή με απευθείας μήνυμα στη Βαλερί Σίνιορ, κατέβαλαν 15 ευρώ το μάθημα ή 50 για έναν κύκλο πέντε μαθημάτων και τους έστειλε τον αντίστοιχο σύνδεσμο για μια τηλεσυνάντηση μέσω της πλατφόρμας Ζοοm. Η Βαλερί Σίνιορ θέλει όσοι την παρακολουθούν να μην δυσανασχετούν. Ακόμα κι αν δεν έχουν συμβατικά βαράκια, τους συστήνει να χρησιμοποιήσουν ό,τι συναφές βρουν στο σπίτι τους, ακόμα και κονσέρβες φασολιών. Τα σχόλια στον Instagram μετά το μάθημα είναι πολύ θετικά και μιλούν για «φοβερό κάψιμο θερμίδων». Ο περιορισμός εντός σπιτιού έχει τονώσει και τη ζήτηση για όργανα και αξεσουάρ γυμναστικής, όπως εκείνα της Peloton Interactive. Ο κολοσσός της Νike κατόρθωσε να διατηρήσει την παρουσία του στην Κίνα όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός, προσφέροντας στους πελάτες του εφαρμογές γυμναστικής και εξάσκησης στα κινητά τηλέφωνά τους. Τα στούντιο γυμναστικής Fitting Room σε τρία σημεία του Μανχάταν προσπαθούν να προσαρμοστούν και αυτά στα νέα δεδομένα. Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, το σύνολο των εσόδων προέρχεται από τις συνδρομές, οπότε τώρα προσφέρεται μια συνδρομή 10 δολαρίων τον μήνα για απεριόριστα μαθήματα μέσω εφαρμογών και της πλατφόρμας Roku, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν τα μαθήματα ζωντανά στο Zoom αντί 20 δολαρίων έκαστο.

Ακόμα και ο πολύ παλιός οργανισμός της ΧΕΝ, που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1844, μετακινεί δραστηριότητές του στο Διαδίκτυο, παρέχοντας στους ενδιαφερομένους μαθήματα γιόγκα και εντατικές ασκήσεις εκγύμνασης, αλλά και πιλάτες και συνεδρίες διαλογισμού. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό το σύστημα είναι άγνωστο, διότι δεν είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να πληρώνουν συνδρομή σε γυμναστήρια ενόσω είναι κλειστά. Ούτε κανείς γνωρίζει εάν θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ψηφιακά μαθήματα τόσα χρήματα όσα και για τα συμβατικά.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση