Γιατί η φλούδα πορτοκαλιού βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία

Newsroom
Newsroom

Η Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια της επιστήμης της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και οι συνεργάτες, διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά- στη μείωση της παραγωγής TMAO και τριμεθυλαμίνης (TMA).

Οι φλούδες πορτοκαλιού μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες των περισσότερων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν τρέφονται με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ). Τα επίπεδα TMAO μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές της Cleveland Clinic.

Η Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια της επιστήμης της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και οι συνεργάτες, διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά- στη μείωση της παραγωγής TMAO και τριμεθυλαμίνης (TMA). Οι επιστήμονες δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό κλάσμα και ένα μη πολικό κλάσμα.

Για να πάρουν τα πολικά κλάσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για να πάρουν το εκχύλισμα της φλούδας πορτοκαλιού, δήλωσε η Wang.

«Αν φανταστείτε το ντρέσινγκ της σαλάτας σας, οτιδήποτε βρίσκεται στο μέρος του νερού ή του ξιδιού είναι το πολικό κλάσμα, ενώ οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά διαθέτουν παρόμοια πολικότητα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα του μη πολικού κλάσματος της φλούδας πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια ένωση που ονομάζεται φερουλοϋλπουτρεσκίνη (feruloylputrescine) στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού, η οποία επίσης αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.

«Πρόκειται για ένα νέο εύρημα που αναδεικνύει το προηγουμένως μη αναγνωρισμένο δυναμικό της φερουλοϋλπουτρεσκίνης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Wang.

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ