ΚΡΗΤΗ

Ελαφονήσι, Κεδρόδασος, Μπάλος, Φαλάσαρνα: Τί προβλέπουν τα Σχέδια Διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές

Μια μεγάλη σύμπραξη για την περιβαλλοντική εξασφάλιση των προστατευόμενων περιοχών

Ελαφονήσι, Κεδρόδασος, Μπάλος, Φαλάσαρνα: Τί προβλέπουν τα Σχέδια Διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές

"Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευθεί ένα τόσο μεγάλο προστατευόμενο περιβάλλον, παρά μόνο με την απομάκρυνση του κόσμου" - σχολιάζει στο Cretalive ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης για τις προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση έργων και δράσεων προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Ελαφονησίου-Κεδροδάσους, των Φαλασάρνων και του Μπάλου του δικτύου Natura 2000. Οι προγραμματικές συμβάσεις υπογράφησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Καστέλι Κισσάμου.

«Ένα μεγάλο βήμα περιβαλλοντικής ενηλικίωσης γίνεται πράξη, για την Κρήτη και την Ελλάδα» - δήλωσε η Γραμματέας Μαρία Κοζυράκη στο περιθώριο της υπογραφής, «καθώς όλες οι τοπικές αρχές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν συμφωνήσει και συμπράττουν με σκοπό την διάσωση των φυσικών οικοσυστημάτων σε τρεις προστατευόμενες περιοχές του Νομού Χανίων, στοχεύοντας στη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλοτητας της κάθε χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής. Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση συμμετέχουν και συμβάλλουν δεσμευτικά στην πραγμάτωση των θεσμοθετημένων σχεδίων δράσης, με στόχο την ισχυρή προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση του για τις επόμενες γενιές».

Image
Αποκεντρωμένη Διοίκηση

"Θα προστατεύσουμε μια περιοχή που, λόγω του υψηλού φόρτου επισκεψιμότητας, σταδιακά ερημοποιείται" - τονίζει ο κ.Περράκης, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση και την ηθική ευθύνη του "να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αυτό που βρήκαμε από τις προηγούμενες".

Ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου εξήρε τη σημασία της απόλυτης συνεργασίας μεταξύ των όμορων Δήμων Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται εδώ και δύο χρόνια, με υπουργικές αποφάσεις (αποκλεισμός οχημάτων, 24ωρη φύλαξη 365 ημέρες το χρόνο, απομάκρυνση τροχόσπιτων που ... εκμισθώνονταν μάλιστα και μείωση ομπρελών και ξαπλωστρών κατά 70%, χώρος στάθμευσης για τον Μπάλο), πλέον λαμβάνουν μεγαλύτερη εμβέλεια με τη σύμπραξη, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, όλων των αρμόδιων φορέων (Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ΟΦΥΠΕΚΑ, ΜΑΙΧ κ.ά.).

Image
Η ζώνη προστασίας στον Μπάλο


Ανταγωνιζόμαστε την Καλιφόρνια και την Καραϊβική

Όπως εξηγεί στο Cretalive, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Κισσάμου Κωνσταντίνος Κουκουράκης η προσπάθεια για την περιβαλλοντική θωράκιση των περιοχών έχει ξεκινήσει ήδη από το 1998, τον τότε Δήμο Ινναχωρίου. Μετά την εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών και τη δημόσια διαβούλευση, ωστόσο, προέκυψε αντίδραση από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης που ζήτησε περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα προστασίας. Κάποια εξ αυτών έχουν ενσωματωθεί, αρκετά ωστόσο παραμένουν ως αιτήματα των φορέων της Αυτοδιοίκησης. "Τα μέτρα είναι μεν θετικά, έχουμε βάλει ψηλά τον πήχυ, δε" -  τονίζει ο κ.Κουκουράκης, σημειώνοντας ότι η ανάδειξη του Ελαφονησίου σε πρώτη παραλία στην παγκόσμια κατάταξη του TripAdvisor για το 2025 δεν ήρθε τυχαία, καθώς οι ψηφίσαντες ανέδειξαν, πέραν του φυσικού κάλλους και τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

"Ανταγωνιζόμαστε την Καλιφόρνια και την Καραϊβική" - προσθέτει ο Κ.Κουκουράκης, σημειώνοντας πως ο πολύ φιλόδοξος στόχος, μετά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, είναι σε τέτοιους διαγωνισμούς και οι τρεις περιοχές να βρίσκονται στην πρώτη 10άδα, όπου ως τώρα φιγουράρει μόνο το Ελαφονήσι.

Image
Η ζώνη προστασίας των Φαλασάρνων


Εξαγορά κι απαλλοτρίωση εκτάσεων

Την ίδια ώρα, δημόσια και συντεταγμένα, προωθείται το αίτημα για απαλλοτριώσεις των ιδιωτικών εκτάσεων ειδικά στο Ελαφονήσι, για να προστατευθεί στο σύνολό της κι απρόσκοπτα, η έκταση.

Ως τη δυσκολότερη υπόθεση περιγράφει τις απαλλοτριώσεις ο Κωνσταντίνος Κουκουράκης, εξηγώντας ότι "για τους λόγους που επικαλούμαστε, ουδέποτε έχει κάνει απαλλοτρίωση το κράτος". Ο ίδιος επισημαίνει ότι για να εγκριθεί απαλλοτρίωση θα πρέπει να προηγηθεί τεκμηρίωση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τέτοιου είδους απαλλοτριώσεις έχουν γίνει σε περιοχές της ενδοχώρας (βουνά, φαράγγι της Σαμαριάς), όχι όμως - ως σήμερα - σε παραλιακές περιοχές.

Image

 

Στις προγραμματικές συμβάσεις για κάθε μία από τις τρεις προστατευόμενες περιοχές, συμμετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ελληνικό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, καθώς και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ως φορέας χρηματοδότησης των προβλεπόμενων έργων.

Image

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση