Η λήψη ενός φαρμάκου του στο μέλλον μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η τοποθέτηση φακών επαφής, χάρη σε μια καινοτομία ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βατερλώ στη Βρετανία.
Η επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Χημείας και τη Σχολή Οπτομετρίας και Επιστήμης της Οράσεως του βρετανικού πανεπιστημίου, δημιούργησε έναν νέο τύπο υδρογέλης που μπορεί να παρέχει φάρμακα σε ασθενείς με διάφορα οφθαλμικά προβλήματα, όταν εκτυπώνεται τρισδιάστατα σε φακό επαφής.
Αν και η τρισδιάστατη εκτύπωση της σιλικόνης αποτελεί πρόκληση, η νέα υδρογέλη είναι κατασκευασμένη από έναν ειδικό τύπο που προσελκύει εύκολα το νερό. Αφού σκληρύνει, η υδρογέλη είναι ταυτόχρονα εύκαμπτη και αρκετά ανθεκτική ώστε να διατηρεί το σχήμα της αφού τεντωθεί και συμπιεστεί.
«Μόλις επιβεβαιώσαμε ότι η υδρογέλη ήταν ανθεκτική και εύκαμπτη, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την ικανότητά της να συγκρατεί και να απελευθερώνει φάρμακα χρησιμοποιώντας αμοξυκιλλίνη, ένα κοινό αντιβιοτικό για παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια», δήλωσε η Σίρλεϋ Τανγκ, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας και ερευνήτρια στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροπορώδης δομή της υδρογέλης βοήθησε στη ρύθμιση της απελευθέρωσης της αμοξυκιλλίνης με την πάροδο του χρόνου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ενθυλάκωση του φαρμάκου ήταν εξαιρετικά σταθερή μετά από ένα μήνα.
«Αφού ενθυλακώθηκε στην υδρογέλη και αποθηκεύτηκε για ένα μήνα, η αμοξυκιλλίνη βρέθηκε να έχει υποστεί αμελητέες αλλαγές», δήλωσε ο Σαγιάν Γκανγκούλι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημείας. «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι αυτή η υδρογέλη είναι ασφαλής για τα ανθρώπινα μάτια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε διάφορες βιοϊατρικές εφαρμογές» σημείωσε.
Με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσαν πρόσφατα, οι ερευνητές στοχεύουν να επεκτείνουν τη χρήση φακών επαφής για τη θεραπεία οφθαλμικών ασθενειών.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Applied Bio Materials».
ΠΗΓΗ: Medicalxpress / ertnews.gr