Το σπανάκι θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και όχι άδικα. Από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς εκείνης των ματιών, το σπανάκι έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Πώς τα πηγαίνει όμως όσον αφορά την καθημερινή κατανάλωση και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το φάτε ώστε να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά του;
Αυτό το άρθρο παραθέτει το διατροφικό προφίλ, τα οφέλη, τις πιθανές παρενέργειες και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο κατανάλωσης σπανακιού με βάση επιστημονικές έρευνες.
Διατροφικά στοιχεία του σπανακιού
Το σπανάκι είναι χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ακολουθεί ένας αναλυτικός πίνακας με τα θρεπτικά συστατικά του και τις επιπτώσεις τους στην υγεία:
Θρεπτικό στοιχείο Ποσότητα (ανά 100 g) Επίδραση στην υγεία
Θερμίδες 23 kcal Η χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες υποστηρίζει τη διαχείριση βάρους
Πρωτεΐνη 2,9 g Υποστηρίζει την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών
Υδατάνθρακες 3,6 g Αποτελεί χαμηλή πηγή ενέργειας
Φυτικές ίνες 2,2 g Βοηθούν την πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου
Βιταμίνη Α 9.377 IU Βελτιώνει την όραση και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού
Βιταμίνη C 28 mg Ενισχύει την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα
Βιταμίνη Κ 482 mcg Κρίσιμη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών
Φολικό οξύ 194 mcg Απαραίτητο για τη σύνθεση DNA και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
Σίδηρος 2,7 mg Βελτιώνει την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αναιμίας
Ασβέστιο 99 mg Προωθεί την υγεία των οστών και την μυϊκή λειτουργία
Μαγνήσιο 79 mg Υποστηρίζει την λειτουργία των μυών και των νεύρων, την παραγωγή ενέργειας και τη δομή των οστών
Κάλιο 558 mg Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και της μυϊκής συστολής.
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη Ιχνοστοιχεία αντιοξειδωτικών Υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Οξαλικά 970 mg Συνδέονται με το ασβέστιο και τον σίδηρο, μειώνοντας δυνητικά την απορρόφηση
Σπανάκι: Οφέλη υγείας
Υγεία της καρδιάς: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του νατρίου (αλάτι), μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης. Τα αντιοξειδωτικά του καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Υγεία των οστών: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ του σπανακιού είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των οστών και μειώνει τους κινδύνους κατάγματος.
Υγεία των ματιών: Όντας πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, το σπανάκι προστατεύει από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Ενέργεια και διάθεση: Ο σίδηρος στο σπανάκι ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και προλαμβάνει την αναιμία, ενώ το μαγνήσιο υποστηρίζει τη ρύθμιση της διάθεσης.
Σπανάκι: Πιθανές παρενέργειες
Το σπανάκι είναι πολύ θρεπτικό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως:
Πέτρες στα νεφρά: Η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων σε ευαίσθητα άτομα.
Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Τα οξαλικά μπορεί να αναστείλουν την απορρόφηση ασβεστίου και σιδήρου.
Πεπτικά προβλήματα: Για ορισμένους, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια.
Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάτε σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο, αλλά κάθε μέθοδος επηρεάζει τη διαθεσιμότητά του σε θρεπτικά συστατικά:
Ωμό σπανάκι: Διατηρεί τα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, αλλά και υψηλότερα επίπεδα οξαλικών, μειώνοντας την απορρόφηση ασβεστίου και σιδήρου.
Μαγειρεμένο: Στο βράσιμο ή στον ατμό το σπανάκι έχει χαμηλότερα επίπεδα οξαλικού, καθιστώντας το ασβέστιο και τον σίδηρο πιο βιοδιαθέσιμα.
Περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από Clara Sander από το Pixabay