ΥΓΕΙΑ

Φαγητό απέξω: Πόσο κακό είναι να τρώμε καθημερινά;

Πώς επηρεάζεται το σώμα και η υγεία μας εάν τρώμε καθημερινά φαγητό απέξω;

Φαγητό απέξω: Πόσο κακό είναι να τρώμε καθημερινά;

Τείνουμε να αποφεύγουμε το φαγητό απέξω εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη. Κι ενώ πράγματι αυτό το γεγονός ισχύει, γίνονται προσπάθειες ώστε το γρήγορο φαγητό να αποκτήσει μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη πτυχή, προσθέτοντας θρεπτικές επιλογές, όπως σαλάτες, λαχανικά, φασόλια και ψητά αντί για τηγανιτά.

Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία εάν η συνολική διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετά λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά.

Πώς επηρεάζεται η υγεία μας όταν τρώμε φαγητό απέξω καθημερινά

1. Μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς σας

Επειδή τα περισσότερα φαστ φουντ – ακόμα και πιο υγιεινές επιλογές – έχουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου και κορεσμένων λιπαρών, η κατανάλωση φαστ φουντ κάθε μέρα, ειδικά τηγανητά τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation‌, οι άνθρωποι που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 56% σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν γρήγορο φαγητό.

Επιπλέον, πολλά φαστ φουντ τείνουν να είναι τηγανητά και η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας τηγανητού φαγητού κάθε μέρα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα στο ‌BMJ‌.

2. Αυξάνετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2

Αν και πολλές σάλτσες για σαλάτες και ντιπ έχουν επίσης πρόσθετη ζάχαρη, οι μεγαλύτερες πηγές ζάχαρης προέρχονται από γλυκά ροφήματα, ποτά και επιδόρπια.

Αν λοιπόν προσπαθείτε να προσέχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, επιλέξτε το νερό και απολαύστε τα επιδόρπια με μέτρο. Η ίδια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν γρήγορο φαγητό δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο αύξησαν τον κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά 27%. 

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέθηκε με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, καθώς και με την αύξηση βάρους, σύμφωνα με ανασκόπηση στο ‌Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences.

3. Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να επιβαρυνθεί

Αν δεν παραγγέλνετε για συνοδευτικό σαλάτα με λαχανικά ή φασόλια, τότε είναι πολύ πιθανό να μην προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες από το γεύμα σας.

Οι φυτικές ίνες δεν είναι μόνο σημαντικές για την κινητικότητα του εντέρου αλλά σας βοηθούν να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Επιπλέον τροφοδοτούν τα ευεργετικά για τον οργανισμό βακτήρια του εντέρου και μπορεί ακόμη να συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τηγανητό κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερη μικροβιακή ποικιλομορφία στο έντερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τηγανητό κρέας.

 

Πηγή:vita.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση