ΥΓΕΙΑ

«Έχεις τόσα ακόμα να δεις»

Εκστρατεία ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη

No profile pic

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους, ωστόσο, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται κατά τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι πρόεδροι της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, Δρ. Δημήτριος Παναγιωτίδης και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τον καταρράκτη.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το μήνυμα «Έχεις τόσα ακόμα να δεις» η εκστρατεία η οποία υλοποιείται από την «Alcon», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του καταρράκτη, τους παράγοντες κινδύνου και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Επιδιώκει επίσης, να συμβάλει ενεργά στην εκπαίδευση του κοινού για τον καταρράκτη, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης στα άτομα που μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από την πάθηση. «Δεκάδες χιλιάδες άτομα πάσχουν σήμερα από καταρράκτη και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, εάν δεν προβούν σε έγκαιρη αντιμετώπιση, όχι μόνο να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής τους, αλλά και να χάσουν ενδεχομένως την όρασή τους» ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες.

Όπως είπαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί επίσης ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, στο κάπνισμα ή ακόμη και στη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του μέσω χειρουργικής επέμβασης με ενδοφθάλμιο φακό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της όρασης. «Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις», είπαν και πρόσθεσαν ότι «εάν ο καταρράκτης μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση