ΥΓΕΙΑ
Δώστε στα μάτια σας τη φροντίδα που χρειάζονται σε κάθε ηλικία
Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για μια σειρά παθήσεων που αφορούν στη λειτουργία των ματιών
SHARE:
Τα μάτια είναι ίσως τα πιο πολυσύνθετα όργανα του ανθρώπινου σώματος και ταυτόχρονα τα πιο ευαίσθητα. Η δια βίου εύρυθμη λειτουργία τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου.
Έτσι, λοιπόν, όπως σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και στην Οφθαλμολογία η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για μια σειρά παθήσεων που αφορούν στη λειτουργία των ματιών.
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν, είχε πει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής», υπενθυμίζει ο κ. Παναγιώτης Ν. Μπούσαλης, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (8 Οκτωβρίου).
Και η πρόληψη σε ότι αφορά στην όραση πρέπει να ξεκινάει νωρίς, από μικρή ηλικία. «Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται στα παιδιά ήδη κατά την προσχολική ηλικία, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αμβλυωπίας (‘τεμπέλικο μάτι’), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία οδηγεί σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη μείωση της οράσεως. Επίσης για την καλή οπτική λειτουργία αλλά και την γενικότερα σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση κάποιας διαθλαστικής πάθησης(μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και αντιμετώπιση με τη χορήγηση κατάλληλων γυαλιών», εξηγεί ο κ. Μπούσαλης.
Και φυσικά η πρόληψη πρέπει να συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση καθώς με την πάροδο της ηλικίας η λειτουργία των ματιών φθίνει.
«Στους ενήλικες ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται απαραίτητα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, καθώς επίσης και σε άτομα με συστηματικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι αυτοάνοσες παθήσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι θυρεοειδοπάθειες, κ.ά.. Άτομα άνω των 60 ετών θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά -ιδιαίτερα οι γυναίκες- για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα συχνή πάθηση και απειλητική για την όραση, ενώ ο καταρράκτης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά έγκαιρα, σε πρώιμες φάσεις και όχι όπως παλιά που έλεγαν ότι πρέπει να ωριμάσει», υπογραμμίζει ο ειδικός.