ΥΓΕΙΑ

Βιντεοπαιχνίδια: Επικίνδυνοι για τα μάτια των παιδιών οι φωτισμοί LED σε ορισμένα παιχνίδια

Λιγότερο προστατευτικά τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ασφαλείας του 2020 από τα προηγούμενα του 2005

Βιντεοπαιχνίδια: Επικίνδυνοι για τα μάτια των παιδιών οι φωτισμοί LED σε ορισμένα παιχνίδια

Την αναθεώρηση των κανόνων κατασκευής των παιδικών παιχνιδιών που πωλούνται ευρέως στις ευρωπαϊκές αγορές ζητεί η γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια στα Τρόφιμα, την Υγεία και την Εργασία. Η ANSES προειδοποιεί ότι κάποια παιχνίδια περιέχουν LED που ενδέχεται να επηρεάσουν τον αμφιβληστροειδή και να διαταράξουν τους βιολογικούς ρυθμούς ορισμένων παιδιών, καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας αντί να βελτιώνονται, επιδεινώνονται.

Η Υπηρεσία στην τελευταία έκθεσή της που δημοσιοποίησε την Τρίτη κρίνει ότι το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια των παιχνιδιών δεν εγγυάται την προστασία των ματιών των παιδιών, γι’ αυτό και συνιστά την αναθεώρησή του. «Μαλακά παιχνίδια, κούκλες, ταμπλέτες σχεδίασης, φορτηγά, σβούρες ή ακόμα και φωτεινά επιτραπέζια παιχνίδια με ακτινοβολίες LED, τα οποία εκπέμπουν μπλε φως.

«Αυτό το φως μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή και να διαταράξει τους βιολογικούς ρυθμούς συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, εάν το παιδί εκτεθεί το βράδυ ή λίγες ώρες πριν κοιμηθεί σ’ αυτό», σημειώνουν οι ειδικοί της ANSES.

15ετείς έρευνες

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η Υπηρεσία προειδοποιεί από το 2010 για τις επιπτώσεις των λυχνιών LED στην όραση των ανθρώπων, κυρίως των παιδιών. Διότι «τα μάτια των παιδιών δεν φιλτράρουν πλήρως το μπλε φως και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτούς τους κινδύνους».

Οι 15ετείς έρευνες της ANSES ξεκίνησαν κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας. Η τελευταία έρευνα εξέτασε τη νέα έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου για την ασφάλεια των ηλεκτρικών παιχνιδιών, που είχε ενημερωθεί το 2020.

19 τύποι LED

Μετά την εξέταση του νέου πρωτοκόλλου για την επιβεβαίωση της ασφάλειας των ματιών των παιχνιδιών που περιέχουν LED, η ANSES συμπεραίνει ότι «η αναθεωρημένη έκδοση δεν εγγυάται τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που διασφαλίζουν την προστασία των ματιών των παιδιών». Συγκεκριμένα η ANSES πραγματοποίησε έρευνα σε παιχνίδια που διατίθενται στα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων αγορά και περιέχουν 19 διαφορετικούς τύπους LED.

Η Υπηρεσία εντόπισε «αρκετά λάθη» στην επιστημονική μελέτη στην οποία βασίζεται το πρωτόκολλο που ισχύει σήμερα. Σημειωτέον ότι «ενώ εντοπίστηκαν παιχνίδια που υπερβαίνουν τις οριακές τιμές έκθεσης σε ακτινοβολία LED, οι κατασκευαστές γράφουν στις συσκευασίες ότι πρόκειται για προϊόντα ασφαλή για τα παιδιά».

«Οι επιστήμονες της ANSES επιβεβαίωσαν ότι η έκδοση του προτύπου για το 2020 είναι λιγότερο προστατευτική από την προηγούμενη, από το 2005», σημειώνει το AFP. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οκτώ από τα παιχνίδια που κρίθηκαν ακατάλληλα αλλά πωλούνται σήμερα ελεύθερα, δεν θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά με βάσει τις ρυθμίσεις του πρωτόκολλου του 2005, λόγω υπέρβασης των απαιτήσεων ασφάλειας. Από το παλαιότερο πρωτόκολλο θα ξέφευγε μόνο ένα παιχνίδι με επικίνδυνα LED.

Αναθεώρηση επειγόντως

«Με δεδομένα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έκθεση των παιδιών σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μπλε φωτός και της σημασίας του προτύπου για την εγγύηση της ασφάλειας των παιχνιδιών που πωλούνται στην Ευρώπη, η ANSES συνιστά να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό επανεξέταση του σχετικού μέρους των ευρωπαϊκών κανονισμών», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι να συμβεί αυτό η ANSES συνιστά μια προσωρινή επιστροφή στην έκδοση πρωτοκόλλων του 2005. Για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα παιχνίδια, η ANSES υπενθυμίζει επίσης ότι είναι σκόπιμο οι κηδεμόνες να φροντίζουν ώστε τα μικρά παιδιά να μην εκτίθενται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μπλε ή λευκά LED και σε ηλεκτρονικές οθόνες εν γένει.

Συνιστά επίσης η Υπηρεσία να αποφεύγονται τα «φωτεινά παιχνίδια» δύο ώρες προτού κοιμηθούν τα παιδιά, ώστε να μην διαταράσσονται οι βιολογικοί ρυθμοί των παιδιών στον ύπνο.

1 στα 5 επικίνδυνο

Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η γαλλική Γενική Διεύθυνση για τον Ανταγωνισμό, την Κατανάλωση και την Καταπολέμηση της Απάτης (DGCCRF), είχε διαπιστωθεί ότι σχεδόν ένα στα πέντε παιχνίδια που βρίσκονταν στις προθήκες των καταστημάτων και σχεδόν ένα στα δύο που πωλούνταν μέσω Διαδικτύου ήταν επικίνδυνα.

Η έρευνα οδήγησε στην καταστροφή (στη Γαλλία) 120.000 επικίνδυνων και ακατάλληλων για τα παιδιά παιχνιδιών. Πρόκειται για παχνίδια με εύκολη πρόσβαση σε επικίνδυνες για τα πολύ μικρά παιδιά μπαταρίες, για παιχνίδια με μεγάλη ένταση ακτινοβολιών LED, για προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν αναφλέξεις ή έχουν αποσπώμενα εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό ή ασφυξία σε περίπτωση που γίνει κακή χρήση του παιχνιδιού.

Πηγή:ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση