ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύουμε το ρύζι

Ερευνητές από τη μακρινή Σρι Λάνκα υποστηρίζουν ότι ένας νέος τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού αλλάζει την περιεκτικότητά του σε άμυλο και το κάνει πολύ πιο υγιεινό.

No profile pic

Το ρύζι είναι αναμφισβήτητα μια από τις πρωταρχικές τροφές του ανθρώπου και βασικό είδος διατροφής για περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της γης. Θεωρείται, επίσης, πιο υγιεινό συνοδευτικό για τα πιάτα μας σε σχέση με άλλες σημαντικές πηγές υδατανθράκων, όπως οι πατάτες και το ψωμί.

Η αλήθεια είναι ότι το ρύζι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (υδατάνθρακας) κι αποδίδει πολλές θερμίδες (περίπου 200 θερμίδες ανά φλιτζάνι). Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μια μερίδα λευκό ρύζι επιφέρει στον οργανισμό μας σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με την κατανάλωση λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, δηλαδή την γρήγορη και υψηλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες (ύδωρ + άνθρακας) είναι το βασικό μας «καύσιμο». Οι υδατάνθρακες ουσιαστικά είναι εκείνοι που δίνουν στον οργανισμό όλη την απαραίτητη ενέργεια για να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του. Έχετε προσέξει ότι όταν «κόβετε» τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, αισθάνεστε κούραση, ζαλάδα, ατονία; Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας ενώσεις για τη διατροφή και την υγεία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπονται εντελώς από κανένα διατροφικό πλάνο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), μια ομάδα επιστημόνων από τη Σρι Λάνκα, λαμβάνοντας ως δεδομένο την παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας, μελέτησε διεξοδικά το ρύζι και κατέληξε σε έναν πολύ απλό τρόπο μαγειρέματος που μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που απορροφά το σώμα έως και 60%. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (ACS) στο Ντένβερ.

Το «καλό» και το «κακό» άμυλο
Το ρύζι περιέχει δύο τύπους αμύλου:
– Το εύπεπτο άμυλο είναι εκείνο που μπορεί να διασπαστεί γρήγορα από τον οργανισμό, να μετατραπεί σε γλυκόζη, να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια, την οποία όμως αν δεν εκμεταλλευτούμε και «κάψουμε» θα αποθηκευτεί ως λιπαρά. Κάπως έτσι αυξάνετε το βάρος μας.
– Το ανθεκτικό άμυλο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί και περνάει κατευθείαν στο παχύ έντερο, χωρίς να απορροφηθεί από το σώμα μας. Η αργή αυτή διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και την ενίσχυση της μικροχλωρίδας το εντέρου. Στην ουσία το «καλό» ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες.

Οι επιστήμονες από τη Σρι Λάνκα υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι βρήκαν την απόλυτη μέθοδο μαγειρέματος του ρυζιού που μετατρέπει το «κακό» εύπεπτο άμυλο σε «καλό» ανθεκτικό άμυλο και κάνει το υγιεινό ρύζι πιο υγιεινό.

 

Πώς μαγειρεύουμε το πιο υγιεινό ρύζι
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ρύζι, ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Η ψύξη αυξάνει ανθεκτικό άμυλο του ρυζιού κατά 10 φορές, οπότε το εύπεπτο άμυλο ελαττώνεται. Την επόμενη μέρα μπορούμε να ζεστάνουμε και να φάμε χωρίς δεύτερες σκέψεις το υγιεινό ρύζι που ετοιμάσαμε.

Το έλαιο καρύδας
Την διαφορά την κάνει το έλαιο καρύδας το οποίο εισέρχεται στον κόκκο αμύλου στη διάρκεια του μαγειρέματος και αλλάζει τη δομή του ώστε να μην επηρεάζεται από τα πεπτικά ένζυμα του οργανισμού μας.

Γρήγορα στο ψυγείο
Είναι σημαντικό να βάλουμε το ρύζι στο ψυγείο επειδή η ψύξη βοηθά στη διαδικασία μετατροπής του εύπεπτου μέρους του αμύλου σε ανθεκτικό. Σημειώνεται ότι η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου στο ρύζι δεν αλλάζει όταν το κρύο ρύζι ζεσταίνεται για να καταναλωθεί.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος και πρέπει να σχεδιάζει κανείς το γεύμα του από πριν, ενώ συνήθως το ρύζι είναι ένα συνοδευτικό που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Με έναν καλό προγραμματισμό όμως όλα γίνονται. Ίσως ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ρύζι χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Πηγή:olivemagazine.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση