ΥΓΕΙΑ
Αναγνωρίστηκαν 40 νέα γονίδια που σχετίζονται με την ευφυΐα
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 13 διαφορετικές ομάδες ευρωπαίων εθελοντών.
SHARE:
Φως στην πολύπλοκη βιολογία των νοητικών δεξιοτήτων μας ρίχνει μια νέα, σημαντική μελέτη για τη γενετική της ανθρώπινης ευφυΐας.
Η ανάλυση του γονιδιώματος 60.000 ενηλίκων και 20.000 παιδιών αποκάλυψε 40 νέα γονίδια τα οποία παίζουν ρόλο στην ευφυΐα, αυξάνοντας σε 52 τον συνολικό αριθμό όσων έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με τον δείκτη νοημοσύνης.
Τα γονίδια αυτά παρέχουν οδηγίες για τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων (νευρώνων), των διαδρομών τους μέσα στον εγκέφαλο και των εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων συνδέσεων (συνάψεων) μεταξύ τους.
Οι επιστήμονες επιθυμούν διακαώς να αποκρυπτογραφήσουν τη βιολογία του ανθρώπινου IQ, δεδομένου ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα γονίδια ευθύνονται για τις μισές από τις διαφορές που παρατηρούνται στον δείκτη νοημοσύνης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι υπόλοιπες φαίνεται πως διαμορφώνονται από παράγοντες όπως οι συνθήκες κατά την ενδομήτρια ζωή, η διατροφή, η ρύπανση και το κοινωνικό περιβάλλον.
«Τα γονίδια δεν καθορίζουν εξ ολοκλήρου την ευφυΐα, αλλά υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις μας στα σχετικά τεστ» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Danielle Posthuma, καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Νευρογενωμικής και Νοητικής Ερευνας (CNCR) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Vrije Universiteit) του Αμστερνταμ.
«Θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και να μάθουμε ποιες είναι οι βιολογικές βάσεις της ευφυΐας, διότι όταν τα καταφέρουμε θα διανοιχθούν συναρπαστικές προοπτικές όπως η επινόηση φαρμάκων που θα αυξάνουν το IQ ή θα επιβραδύνουν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω ηλικίας».
Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Genetics», πιστεύεται ότι είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανθρώπινη ευφυΐα και πως καθένα από αυτά έχει ελάχιστη συμβολή στις νοητικές δεξιότητες κάθε ατόμου.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των γονιδίων παραμένει άγνωστη, ενώ όσα έχουν ήδη βρεθεί πιστεύεται ότι εξηγούν περίπου το 5% των διαφορών στον δείκτη νοημοσύνης των ανθρώπων.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 13 διαφορετικές ομάδες ευρωπαίων εθελοντών.