Νέα ώθηση παίρνει στη Βρετανία η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη δημιουργία ενός νέου σώματος υπό την προεδρία ενός πρώην υφυπουργού Πολιτισμού των Συντηρητικών.
Ο λόρδος Έντι Βέιζι, που διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού στο διάστημα 2010-2016, θεωρεί ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαίρεσε και εισήγαγε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα χωρίς να πληρώσει δασμούς με παρέμβαση του τότε υπουργού Εξωτερικών της χώρας, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα ανακαλυφθείσες επιστολές της εποχής.
Σήμερα Πέμπτη η Βουλή των Λόρδων θα συζητήσει μια νομοθετική πράξη που θα περιορίζει τα μουσεία από την διάθεση αντικειμένων των συλλογών τους. Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει το νόμο με το Υπουργείο Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) να δηλώνει: «Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την πράξη».
Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο σε δήλωσή του αναφέρει: «Θα δανείσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως κάνουμε πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν. Η εμβάθυνση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο».
Ερωτηθείσα πρόσφατα για την πιθανότητα συμφiωνίας που θα οδηγούσε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι «δεν το υποστηρίζει».
Στελέχη των Συντηρητικών υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα
Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει σταθερά ότι μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αν και η κυβέρνηση λέει ότι «οι συλλογές είναι θέμα των διαχειριστών». Τώρα ένα συμβουλευτικό όργανο σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία για μια συμφωνία "win-win" καθώς μια δημοσκόπηση που κοινοποιήθηκε στο BBC φαίνεται να δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων.
Τις προσπάθειας του λόρδου Βέιζι, σύμφωνα με το BBC, στηρίζουν άλλα ιδρυτικά μέλη του Parthenon Project, που ίδρυσε ο Θεσσαλονικιός βιομήχανος πλαστικών Γιάννης Λέφας και το ΔΣ του οποίου περιλαμβάνει επίσης δύο άλλα στελέχη των Συντηρητικών, τον διάσημο συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ, αλλά και τη διάσημη δημοσιογράφο Σάρα Μπάξτερ, διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Ρεπορτάζ Marie Colvin στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης καθώς και τον διάσημο φιλέλληνα ηθοποιό, κωμικό, συγγραφέα, τηλεπαρουσιαστή και σκηνοθέτη Στίβεν Φράι.
.@stephenfry has long advocated for the return of the #ParthenonSculptures, indeed he is one of the most passionate & articulate campaigners of our times.
— Parthenon Project (@UniteParthenon) October 11, 2022
We asked him to sum up why he thinks the time is right for re-unification. He was persuasive as ever🏛⚖️✊#UniteParthenon pic.twitter.com/6A7pR7a3Zn
54% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία «εάν και οι δύο [πλευρές – Αθήνα και Λονδίνο] προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές», αν και η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη.
Ωστόσο, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Parthenon Project σε δείγμα σχεδόν 2.000 ατόμων, έδειξε ότι το 54% των Βρετανών θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επαναπατριστούν αναφέροντας ως βασικό λόγο το γεγονός ότι «δικαιωματικά ανήκουν στην Ελλάδα» και μόνον το 16% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πρέπει να μείνουν στη Βρετανία.
Το Parthenon Project επισημαίνει μια ανάλυση της δημοσκόπησης που δείχνει, ότι μεταξύ των εκείνων που ψήφισαν Συντηρητικούς το 2019, το 44% θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επαναπατριστούν και το 28% είπε ότι δεν το ενοχλεί διόλου μια τέτοια προοπτικιή. Ο Λόρδος Βέιζι, νέος πρόεδρος του Parthenon Project, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η υποστήριξη του κοινού για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και ειδικότερα από τους ψηφοφόρους που κλίνουν προς τους Συντηρητικούς, είναι ξεκάθαρη». Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «προς το συμφέρον του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει μια ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα».
Το Parthenon Project θεωρεί ότι μια πολιτιστική ανταλλαγή είναι μια λύση στο αδιέξοδο αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.