ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικό ιερό αποκαλύφθηκε στο μινωικό ανάκτορο της Ζωμίνθου

Συνεχίστηκε και φέτος η ανασκαφή από την Αρχαιολογική Εταιρεία υπό την διεύθυνση της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, δρ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη

No profile pic

«Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το ανάκτορο της Ζωμίνθου είχε έναν πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό χαρακτήρα σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, λόγω και της γειτνίασης με το μεγάλο θρησκευτικό κέντρο του Ιδαίου Άντρου, το οποίο είχε ακτινοβολία στην Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την ανασκαφή στο «υψηλότερο» ανάκτορο της Κρήτης, τη Ζώμινθο, στον Ψηλορείτη, που συνεχίστηκε και φέτος από την Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό την διεύθυνση της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, δρ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη. Η ανασκαφή, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω COVID-19, διενεργήθηκε με όλους τους επιβαλλόμενους όρους προστασίας.

Τη φετινή ανασκαφή συνόδευσαν ευρήματα-εκπλήξεις, όπως η εύρεση (κάτω από το λίθινο στρώμα βωμού που είχε εντοπιστεί το 2019 στο λεγόμενο Συγκρότημα Ι) ενός τμήματος καμένου ξύλου, «στο οποίο ήταν είτε προσκολλημένα είτε διεσπαρμένα γύρω από αυτό πλήθος από μικρά, χρυσά ελάσματα, συνολικά περί τα 90», ένα σύνολο που «δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από την ύπαρξη ενός ξύλινου ειδώλου, ενδεδυμένου με λεπτά φύλλα χρυσού. Αντίστοιχα είδωλα με χρυσή επένδυση γνωρίζουμε από ελεφάντινα ειδώλια των Αρχανών και του Παλαικάστρου». Επίσης, «στο ίδιο επίπεδο βρέθηκε λίθινος, τελετουργικός τριπτήρας και σφραγίδα με παράσταση ζώου στη σφραγιστική της επιφάνεια», ενώ «η διαχρονική ιερότητα του χώρου διαπιστώνεται από την ύπαρξη στον ίδιο χώρο, σε χαμηλότερο επίπεδο και βορειότερα του βωμού, ενός παλαιότερου ιερού της παλαιοανακτορικής περιόδου (περί το 1900 π.Χ.), στο οποίο αποκαλύφθηκαν αποσπασματικά ειδώλια ανθρώπων και ζώων. Μεταξύ αυτών και ένα ωραίο, γυναικείο ειδώλιο, που ονομάστηκε "Κυρά της Ζώμινθος"».

«Η φετινή ανασκαφή απέδειξε ότι το υπάρχον, διώροφο ή και τριώροφο Κεντρικό Κτήριο είχε παλαιότερη χρήση, τουλάχιστον από το 2000 π.Χ. και ότι από το 1700 π.Χ άρχισε να επεκτείνεται στον γύρω χώρο, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί σε παλαιότερες ανασκαφικές περιόδους με επιστέγασμα, όμως, εφέτος την αποκάλυψη των δύο νέων συγκροτημάτων. Εν τέλει προκύπτει ότι η έρευνα στη βόρεια κλιτύ του λόφου, όπου βρίσκεται το ανάκτορο, δεν έχει εξαντληθεί ανασκαφικά και ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Επίσης, το υπουργείο πληροφορεί ότι «βόρεια του Συγκροτήματος Ι αποκαλύφθηκε δεύτερο συγκρότημα δωματίων (Συγκρότημα II), που χωρίζεται με στενό διάδρομο από το πρώτο. Τα δωμάτια είναι πλακόστρωτα και εφοδιασμένα με σημαντικό σύστημα αποχέτευσης, με αγωγούς που ξεκινούν από το Συγκρότημα I και συνεχίζονται βορειότερα. Σε ένα από τα δωμάτιά του και μεταξύ των κεραμεικών ευρημάτων ήρθε στο φως μία σημαντική σφραγίδα σε σχήμα άνθους, που χρονολογείται στην εποχή των πρώτων ανακτόρων».

«Λείψανα κεραμεικής δείχνουν, μάλιστα, ότι η χρήση του χώρου ξεκίνησε πριν ακόμα από την ίδρυση των πρώτων ανακτόρων, δηλαδή πριν από το 2000 π.Χ. Τόσο το σύστημα αποστράγγισης όσο και το σύστημα αποχέτευσης αποδεικνύουν την ανεπτυγμένη τεχνογνωσία, που υπήρχε στη Ζώμινθο. Τη διαχρονική χρήση του τμήματος που ανασκάφηκε φέτος αποδεικνύει και ένα νόμισμα του δόγη της Βενετίας Pietro Gradenigo (1289-1311), που συμπίπτει με την 4η Σταυροφορία και την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση