Συνέδριο για την εκπαιδευτική ιστορία της Κρήτης, εστιασμένο στην επανάσταση του 1821 προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης το φθινόπωρο του 2021, στα πλαίσια του εορτασμού της διακοσιετηρίδας.
Το Συνέδριο θα εστιάσει τις εργασίες του στην ιστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη κατά την προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο, περιοριζόμενο οπωσδήποτε στον 19ο αιώνα και κατά το δυνατόν στην περίοδο πριν και κατά την Μεγάλη Κρητική Επανάσταση. Ως γνωστόν, για την περίοδο αυτή, τα υπάρχοντα στοιχεία για την εκπαίδευσή στην Κρήτη ήταν ελάχιστα μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Από τότε έχουν εκπονηθεί αρκετές διδακτορικές διατριβές για το θέμα, όπως και μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες, κυρίως από τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων, και δημοσιεύονται κατά καιρούς εξαιρετικές εργασίες. Το Σχολικό Μουσείο πιστεύει ότι είναι πια καιρός οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα της ιστορίας της κρητικής εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουν συνέργειες και ότι η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 1999, αρχικά ως εκπαιδευτικό Μουσείο του τότε Δήμου Αρκαδίου. Από το 2007 έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε χιλιάδες μαθητές και των τριών επιπέδων της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί ερευνητές, διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες, κάνει εκδόσεις και πραγματοποιεί εκπαιδευτικούς περιπάτους. Στα πλαίσια μάλιστα των δραστηριοτήτων του έχει οργανώσει έκθεση με θέμα «Τα Κρητικά σχολικά βιβλία» και έχει τιμήσει τέσσερις ερευνητές της κρητικής εκπαιδευτικής ιστορίας.
Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου είναι αναλογική των διοικητικών περιφερειών της Κρήτης και συγκροτείται μέχρι στιγμής από τους δρ Γιώργο Καλογεράκη, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού Ηρακλείου, δρ Μανόλη Μακράκη, διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λασιθίου, δρ Άννα Πατεράκη από το Ηράκλειο και από τα Χανιά τον συνταξιούχο δάσκαλο, ιστορικό ερευνητή και λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη. Εκ μέρους του Μουσείου συμμετέχουν η εκπαιδευτικός Δέσποινα Μαυράκη και ο δρ Χάρης Στρατιδάκης.
Οι οργανωτές του Συνεδρίου προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του ως πρώτο μιας σειράς, με συχνότητα τέτοια που θα καθοριστεί από την επιτυχία των εργασιών του και από την ανάδειξη νέων ερευνητικών ερωτημάτων. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύονται για την έκδοση Πρακτικών, ώστε τα πορίσματά του να μη μείνουν κτήμα αποκλειστικά της επιστημονικής κοινότητας αλλά να προσφερθούν και στην ευρύτερη κοινωνία της Κρήτης.
Οι ενδιαφερόμενοι για πραγματοποίηση σχετικών με τη θεματολογία του Συνεδρίου εισηγήσεων θα πρέπει να υποβάλλουν τον τίτλο τους προς έγκριση στην επιστημονική επιτροπή, συνοδευόμενο από περίληψη εκατό λέξεων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].