Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τα βιβλία του Μιχάλη Τζανάκη «Χώμα Κόκκινο» & «Άφωνοι Φόνοι – Υπόθεση Πολκ», στο καφέ Le Jardin, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα.
Μιλάνε για τα βιβλία:
Μανόλης Καμπανάκης, φιλόλογος, διδάκτωρ πανεπιστημίου Κρήτης
Ράνια Ταταράκη, φιλόλογος
Μανόλης Τζανάκης, συγγραφέας
Διαβάζει αποσπάσματα η Φωτεινή Δουβλέκα, εκπαιδευτικός
Χαιρετίζει ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς
Συντονίζει η Εμμανουέλα Φωτάκη, δημοσιογράφος
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
«ΑΦΩΝΟΙ ΦΟΝΟΙ»
Η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, -μια πρώτη έκφραση του «Ψυχρού Πολέμου» στην Ελλάδα και όχι μόνο- και η υποτιθέμενη «εξιχνίασή» της, αποτέλεσε ένα μεγάλο στίγμα για την ελληνική Πολιτική εκείνης της εποχής, για την ελληνική Δικαιοσύνη και βέβαια για την δημοσιογραφία!
Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα εκείνης της εποχής οδήγησε δύο δημοσιογράφους, τον Αμερικανό ανταποκριτή του CBS, Τζορτζ Πολκ και τον Έλληνα ρεπόρτερ της «Μακεδονίας», Γρηγόρη Στακτόπουλο στον φυσικό και ψυχολογικό θάνατο αντίστοιχα, θύματα κι οι δύο του ακραίου φανατισμού αλλά και των πολιτικών παιγνιδιών εντός και εκτός Ελλάδος σε μια υπόθεση αντίστοιχη με εκείνη που εκτυλίχθηκε στην Γαλλία στις αρχές του 20ου αιώνα, γνωστή ως «υπόθεση Ντρέιφους».
Το βιβλίο αντλώντας υλικό από πολλές και διαφορετικές «πηγές» προσπαθεί να δραματοποιήσει εκείνον τον κατ’ ουσία ανεξιχνίαστο φόνο του Αμερικανού ανταποκριτή που είχε ωστόσο και άλλο θύμα. Οι τελευταίες ημέρες και επαφές του θύματος πριν την άγρια δολοφονία του, ο ρόλος των ελληνικών και ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας, οι υποτιθέμενες «έρευνες» που θυματοποίησαν τον δημοσιογράφο Γ. Στακτόπουλο, οι μεθοδεύσεις των δύο διαφορετικών επιτροπών έρευνας για τον φόνο των Αμερικανών, οι πρακτικές που ακολούθησε ο Ν. Μουσχουντής, επικεφαλής της Ασφάλειας στην Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο, αλλά και πολλά άλλα γεγονότα και πρόσωπα, που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν τον Τζορτζ Πολκ από το δωμάτιο αρ. 25 του ξενοδοχείου «Αστόρια» στον Θερμαϊκό τροφή στα ψάρια, αλλά «τροφή» στο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής…
Το βιβλίο έρχεται επιπλέον να υπενθυμίσει το μεγαλείο και την αυτοθυσία που κάποτε οι δημοσιογράφοι ασκούσαν τα καθήκοντά τους, μη διστάζοντας να αναμετρηθούν με πάσης φύσεως εξουσία, σε αντίστιξη με τον σημερινό ξεπεσμό του «λειτουργήματός» τους. Τα μηνύματα είναι πολλά και διαφορετικά, αλλά δυστυχώς παραμένουν σταθερά επίκαιρα, για να μας υπενθυμίζεται πάντα ότι –και- η δημοσιογραφία «θέλει αρετή και τόλμη…».
«ΧΩΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ»
Η Αφρική ήταν και είναι το μεγαλύτερο «σχολείο» για τον Άνθρωπο! Εκεί, με όλες τις αισθήσεις του, θα αντιληφθεί την πορεία του Κόσμου τους τελευταίους πέντε τουλάχιστον αιώνες. Στην αφρικανική σαβάνα, την τροπική ζούγκλα, εκεί ανάμεσα στην πανδαισία χρωμάτων, ήχων, οσμών, σε τοπία μαγικά, σε άγρια ζώα, σε πολύβουες πόλεις και χωριά που άνθρωποι και ζώα στοιβάζονται σε λασποκαλύβες και νερόλακκους, θα συναντήσει κάποιος τον Άνθρωπο να πορεύεται μαζί με τον Θεό στο σύντομο μονοπάτι της ζωής του, πάντα με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία, ελπίζοντας ότι κάποτε θα σταματήσει το πλιάτσικο του Τρίτου Κόσμου σε όφελος των «δυνατών» της Γης.
Εκείνος που θα περπατήσει το κόκκινο χώμα της σαβάνας θα συνειδητοποιήσει την μεγάλη του «τύχη» να μην αποτελεί κομμάτι ενός κόσμου που το ζητούμενο της καθημερινότητας είναι οι θερμίδες που θα τον κρατήσουν ζωντανό, αλλά ταυτόχρονα θα γεννηθούν στο μυαλό και την ψυχή του πολλές σκέψεις κυρίως για την υποκρισία και την απανθρωπιά όλων εκείνων που ορίζουν τη ζωή του.
"Δύο εθελοντικά ταξίδια σε χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από την πείνα και τις αρρώστιες. Ταξίδια που αφυπνίζουν και κινητοποιούν εικόνες και καταστάσεις που συμβαίνουν δίπλα μας, αλλά σπάνια θα προκαλέσουν την προσοχή της κοινής γνώμης. Τα διηγήματα του Μιχάλη Τζανάκη, στιγμές και βιωματικές εμπειρίες που κατέγραψε σε αυτά τα οδοιπορικά, συγκλονίζουν και αφυπνίζουν. Τα κείμενά του μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα",Χρήστος Τσαντής.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο