ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σφακιανός στον Κολοκοτρώνη και στον Νικηταρά

Έργα στη βρύση του Γέρου του Μοριά, ευλαβικός ασπασμός στα γιαταγάνια του Νικηταρά

Ο Σφακιανός στον Κολοκοτρώνη και στον Νικηταρά

Απόλυτα ταυτισμένος με το πνεύμα της Επανάστασης και τους ήρωες του ΄21, ο Kρητικός καπετάνιος Γιώργης Αρετάκης-καπετάν Σφακιανός, από το Σπήλι  όλα του τα χρόνια, από έφηβος, στους πολέμους της πατρίδας, βρέθηκε από την Κρήτη στην Πελοπόννησο και στους εθνικούς αγώνες στην Αχαΐα στον Ταΰγετο και στη Λακωνία.

Πρωτοστάτησε στη δική του Επανάσταση, με το Ε κεφαλαίο, όπως το γράφει στο ημερολόγιό του, ως ταγματάρχης του ΕΛΑΣ και με την απελευθέρωση από την γερμανική υποδούλωση ως αντισυνταγματάρχης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ έδρασε στον Εμφύλιο. Στο υπό έκδοση βιβλίο του Μανόλη Παντινάκη, «Ο πολέμαρχος της Βίγλας» πέραν του πλήθους των γεγονότων που παρατίθενται από την γέννηση ως τον θάνατο του  περιλαμβάνονται και αναφορές και σε προσκυνήματα στους τόπους του Κολοκοτρώνη και του  Νικηταρά.

    Στις 14 Αυγούστου 1947, γράφει στο ημερολόγιό του ο καπετάν Σφακιανός, βρέθηκε με αντάρτες του στη βρύση του Κολοκοτρώνη, στα Κολοκοτρωνέικα λημέρια 1821 πάνω από τα ιστορικά Πέντε Αλώνια, και ένα χρόνο αργότερα(29 Αυγούστου 1948) επισκέφθηκε το σπίτι του Νικηταρά στο χωριό Τουρκολέκα, όπου διέμενε η τελευταία απόγονός του Αναστάσενα Καλοχερίνα με τα τέσσερα κορίτσια της Γεωργία, Ισμήνη, Κωνσταντίνα και Ευανθία…

    Στη βρύση του Κολοκοτρώνη, λοιπόν, με τους αντάρτες του εργάστηκαν από ενωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου  για την αποκατάσταση και τον εξωραϊσμό της και αφού ολοκλήρωσαν το βράδυ έγραψε ο Αρετάκης στα πολλά και τα εξής: «… Δουλέψαμε 8 ώρες σκληρή συνεχεί δουλειά κάναμε βρύση ωραία ζωγραφικώτατη με κάνουλα και πεζούλια κατεβένει με τρία σκαλοπάτια με δάπεδο της πλακοστρωμένη με διοχέτευση του νερού. Με ταπέλα σανίδα απαγόρευσης πλυσιμάτων κ.λπ. σύστασις…»

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

     Μετά από ένα χρόνο ο καπετάν Σφακιανός με αντάρτες του  βρέθηκε στο Τουρκολέκα, στη γενέτειρα του «θρυλικού ηρωικού Νικηταρά 1821». Στο σπίτι του, γράφει για αυτή την επίσκεψη «…εφάγαμε κρέας  με φασολάκια φρέσκα με κρασή μετά μου στρώσανε σπίτι των και ξάπλωσα μου φέρανε δυο γιαταγάνια οικογγ. κειμήλια του Νικηταρά. Ευλαβεικά τα φίλησα. Τι να έχουν κάμη και πόσους είχαν σφάξει τα γιαταγάνια αυτά… Το πατρογονικό του σπίτι Νικηταρά ερείπιον λαός αχάριστος ούτε προτομή στο χωργειό του. Και το σπουδαίο είναι χίτικη οικογγένεια. Μα τι να γίνη. Μας περιποιούνται όχι από καλοσύνη…»

     Το βιβλίο-βιογραφία του Σφακιανού θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία και το ημερολόγιό του που με επιμέλεια έγραφε καθημερινά το 1947 και το 1948, χρόνια του Εμφυλίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση