Νίκος Μόσχος: Ο καλλιτέχνης λειτουργεί σαν ρεπόρτερ!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Μια μεγάλη έκθεση ζωγραφικής φιλοξενείται στη Βασιλική

Του Αντώνη Παντινάκη

“Οριακά ανθρώπινος” είναι σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος μας σήμερα, ομώνυμος και ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου, που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο.

Τα έργα του γνωστού Ηρακλειώτη καλλιτέχνη έχουν αναδρομικό χαρακτήρα. Δημιουργήθηκαν από το 2012 μέχρι και το 2019 και βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές. Στην Δημοτική Πινακοθήκη παράλληλα παρουσιάζονται και πίνακες που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το όνομα της έκθεσης, όπως και οι επιρροές του Νίκου Μόσχου, έχουν συγκεκριμένες... ρίζες στις οποίες και προσπάθησε, έστω και συνοπτικά, να εμβαθύνει ο ίδιος:

“Ο τίτλος προέκυψε από το κείμενο που μου έγραψε ο ιστορικός Τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, μέσα στο οποίο αναφέρει μία φράση του Peter Sloterdijk, ενός πολύ γνωστού Γερμανού φιλοσόφου, που προσδιορίζει τη σχέση των ανθρώπων με την Τεχνολογία και τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης, λέγοντας ότι έχουμε περάσει σε μία φάση, όπου ο άνθρωπος γίνεται μετάνθρωπος, η αλληλογραφία μεταλληλογραφία και ούτω καθεξής. Κι αν, λέει, σας ενοχλεί ο όρος μετά, αντικαταστήστε το με το οριακά. Αυτό σε συνδυασμό με την οριακή αποδόμηση που συντελείται μέσα στα έργα μου, σε σώματα, σε αντικείμενα κλπ, μας έδωσε την ιδέα εμένα και του Χριστόφορου Μαρίνου γι’ αυτόν τον τίτλο”.

Η ζωγραφική του “δε λειτουργεί σαν ένα ντοκουμέντο, όπως θα το προσέγγιζε ένας δημοσιογράφος. Αλλά κατά μία έννοια μεταβολίζει τα στοιχεία και τα ερεθίσματα της εποχής. Η οικονομική κρίση σίγουρα επηρεάζει. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένος με ο,τι συμβαίνει, αλλιώς οδηγείται σε απλή διακόσμηση. Δεν παράγει έργο τέχνης. Κατά μία έννοια είναι σαν ένας δημοσιογράφος, σαν ένας ρεπόρτερ. Πρέπει με τον δικό του τρόπο να δίνει τα στοιχεία της εποχής του”.

Τα χθεσινά εγκαίνια τον χαροποίησαν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι και ο πιο... πρακτικός, “γιατί ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να συγκεντρωθούν τα περισσότερα έργα μου – γιατί πολλά είναι στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να έρθουν. Μαζεύτηκε όλο αυτό το σώμα δουλειάς σε μία έκθεση”.

Το δεύτερο κομμάτι είναι το συναισθηματικό. “Η έκθεση γίνεται στην πόλη μου, το Ηράκλειο που είναι η γενέτειρά μου και το μέρος το οποίο μεγάλωσα. Και είναι μία ιδιαίτερη στιγμή αυτή το ότι μοιράζομαι με τους συμπατριώτες μου και τους συμπολίτες μου αυτή την ευκαιρία για να δείξω ο,τι έκανα τα τελευταία χρόνια”.

Του είναι δύσκολο να προσδιορίσει εάν τα ερεθίσματά του έχουν προέλευση και από το Ηράκλειο. “Εγώ παράγω. Δεν μπορώ να ζυγίσω τις επιρροές μου, μία – μία, για τον λόγο ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μην μας αρέσουν ή να μην μας πηγαίνουν, αλλά ενδέχεται να μας έχουν επηρεάσει κι αυτά με τον τρόπο τους. Αισθάνομαι ότι έχω επιρροές και από την αγιογραφία, που εδώ και αιώνες ανθεί στην Κρήτη με την σπουδαία κρητική Σχολή. Αλλά και από το μπαρόκ και από τα κόμικς. Είναι πράγματα που με επηρέασαν από πολύ μικρή ηλικία”.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 12 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο της οποίας θα κυκλοφορήσει κατάλογος των έργων με κείμενα του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου και του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας James Wright.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:00-21:00.

Το Σάββατο 09:00-14:00 και την Κυριακή κλειστά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ