ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Φεστιβάλ Ήχων Reveil στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης
Οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος με τίτλο «Ακουστικά Κοινά» ("Acoustic Commons").
SHARE:
Το Φεστιβάλ Ήχων Reveil επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά στις 30.04.2022 και 01.05.2022 με μια σειρά υβριδικών δράσεων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας με κοινό άξονα την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα που αφορούν στο ηχητικό περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος με τίτλο «Ακουστικά Κοινά» ("Acoustic Commons").
Το Σάββατο 30.04.2022, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης θα φιλοξενήσει μια σειρά από δράσεις που θα αποτελέσουν μέρος του Φεστιβάλ Reveil και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.
10.00 – 16.00
Zωντανή μετάδοση του 24ώρου Ραδιοφωνικού Προγράμματος Reveil σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο του Πάρκου. Το Reveil μεταδίδει ζωντανές εκπομπές ηχοτοπίων του ξημερώματος (γνωστό και ως η Χoρωδία της Αυγής – Dawn Chorus) από όλο τον κόσμο.
10.30 – 12.00
Ηχοπερίπατος στο πάρκο για μικρούς και μεγάλους με την Δρ. Κατερίνα Τζεδάκη (ΕΛΜΕΠΑ). Η δράση είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προκράτηση θέσης με email στο parksoundfestival<στο>gmail.com και θέμα «Hχοπερίπατος στο Πάρκο».
12.00 – 12.30 Διάλειμμα
12.30 – 13.30
Το Ηχητικό Περιβάλλον και Εμείς. Συζήτηση του κοινού με τους Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κατερίνα Τζεδάκη, Νικόλα Βαλσαμάκη και Δημήτρη Μπαρνιά για το ηχητικό περιβάλλον και πως διαμορφώνεται η συνειδητή ακρόασή του με τα αυτιά, το σώμα μας, τη μνήμη και τη φαντασία μας. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς, αλλά και οι ενήλικες, μετά τη συζήτηση μπορούν δημιουργήσουν ζωγραφιές, κείμενα ή ότι άλλο θέλουν (π.χ. ποιήματα, παρατηρήσεις και σχόλια) με τους αγαπημένους τους ήχους από το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας. Οι δημιουργίες αυτές θα εκτεθούν στο χώρο του Μουσείου.
13.40 – 14.00
Παρουσίαση του προγράμματος «Ακουστικά Κοινά». Μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Acoustic Commons (Ακουστικά Κοινά) που ξεκίνησε το 2019 με χρηματοδότηση από τη Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να δημιουργήσει ένα δίκτυο οργανισμών, ερευνητών, καλλιτεχνών και κοινών από όλη την Ευρώπη με άξονα τις ζωντανές εκπομπές ηχητικών περιβαλλόντων.
14.00 – 14.50
Ηχοτοπίο: από το ηχητικό περιβάλλον στη μουσική και πάλι πίσω. Μια σύντομη παρουσίαση και συζήτηση με τον Δρ. Νικόλα Βαλσαμάκη γύρω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις το ηχητικού περιβάλλοντος μέσα από το πρίσμα της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής και ειδικότερα της σύνθεσης ηχοτοπίου.
14.50 – 15.00 Τεχνικό Διάλειμμα
15.00 – 16.00
Παρουσίαση του έργου «Δυτικός» από τoν sound artist Δημήτρη Μπαρνιά. Το έργο «Δυτικός» ξεκινά με τον θαυμασμό και την σύνδεση για τον άνεμο αυτόν, αλλά και γενικότερα για το ακουστικό τοπίο της Γαύδου. Περιγράφει ένα μικρό ταξίδι, το οποίο ξεκινά μέσα στο καράβι από το λιμάνι των Σφακίων για να καταλήξει στην παραλία της Στραβόλιμνης. Το έργο συντέθηκε αποκλειστικά από περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις σε διάφορα σημεία της Στραβόλιμνης και του Αϊ Γιώργη με ελάχιστες τεχνικές παρεμβάσεις. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση θέσης με email στο parksoundfestival<στο>gmail.com.
Ενημέρωση για Υγειονομικά Μέτρα Covid-19
- Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
- πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
- πιστοποιητικού πρόσφατης νόσησης ή
- δήλωσης αρνητικού self-test (μόνο για ανήλικους 4 έως 17 ετών)
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου.
- Είναι απαραίτητη η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ προσώπων σε όλες τις δράσεις.
Λίγα λόγια για το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκεται στο ΣΟΔΥ, πίσω από τους Τάφους των Βενιζέλων. Εκτείνεται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων με ελιές, πεύκα, τη φυσική βλάστηση του Ακρωτηρίου και καλλιεργούμενα φυτά. Μικρά ζώα και πολλά πουλιά εμφανίζονται όλες τις ώρες τις ημέρας (υπάρχει πλήρης κατάλογος των φυτικών ειδών και των ζώων στο site του Πάρκου).