ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαδικτυακή ομιλία από τη στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος
Με θέμα "Από τον Μινώταυρο της Πασιφάης και της Αριάδνης στους Μινώταυρους του Πικάσο".
SHARE:
Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά την 1η Διαδικτυακή ομιλία για το έτος 2021-2022 με τίτλο:
"Από τον Μινώταυρο της Πασιφάης και της Αριάδνης στους Μινώταυρους του Πικάσο".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, ώρα 07:00μ.μ. και εισηγητής θα είναι ο Γρηγόρης Βασδέκης, Φιλόλογος - Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών
Αρχικά γίνεται κάποιος συσχετισμός της ιστορίας της Πασιφάης με παραμύθια. Αμέσως μετά και με αφορμή την ιστορία του Μινώταυρου, θα γίνουν αναφορές τόσο στον υβριδισμό ( Κένταυροι, Σειρήνες, Σφίγγες κλπ ) όσο και στην εμμονή του Πάμπλο Πικάσο με τον Μινώταυρο. Στο πλαίσιο αυτό η ιστορία του Μινώταυρου, της Αριάδνης και του Θησέα θα συσχετιστεί πάλι με παραμύθια.
Μια άλλη περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος διερευνάται στη συνέχεια. Πρόκειται για τον κίνδυνο που διατρέχουν βρέφη, όπως ο Δίας και ο Ζαγρέας. Μετά από αυτά το ενδιαφέρον μας, όπως είναι φυσικό, στρέφεται στις ανθρωποθυσίες και ερευνάται η παρουσία τους τόσο στο μύθο όσο και στις ανασκαφές.
Θα τελειώσουμε με κάποιες αναφορές και προσπάθειες ερμηνείας της βεντέτας με βάση το μύθο, ώστε να μην απομακρυνθούμε εντελώς και από το τηλεοπτικό μας παρόν.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γρηγόρης Βασδέκης, πήρε το πτυχίο του (ΒΑ) από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (1979). Συμμετείχε στις ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας (καθηγητές Δ. Παντερμαλής και Μ. Ανδρόνικος). Από το 1981 μέχρι το 2013 ήταν καθηγητής φιλολογίας στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου διετέλεσε και Γυμνασιάρχης (2008-2012).
Συνέχισε τις σπουδές του στην Κλασική Φιλολογία (ΜΑ), στο Department of
Classics, University of Cincinnati (1984-1986). Απέκτησε το διδακτορικό του
δίπλωμα (PhD) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1994).
Τίτλος της διατριβής του: « Η Δοκιμασία για Γάμο στον Αρχαιοελληνικό Μύθο και στο Νεοελληνικό Παραμύθι ». Έχει διδάξει στη Μετεκπαίδευση Νηπιαγωγών και Δασκάλων. Το 2011 έγινε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, δεύτερη έκδοση του βιβλίου του: « Θείο Δράμα και Μητριαρχία στην Οδύσσεια. Μια σύγκριση του Έπους με την Καινή Διαθήκη ». Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλία από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη: (Α) Γιλγαμές, Όμηρος, Βίβλος και Διγενής Ακρίτης. Ένα Συγκριτικό Ταξίδι (2017) και (Β) Κατακλυσμός, Ανθρωποφαγία, Γεωργία (Πολιτισμός). Μια Θεωρία για την Εξέλιξη του Ανθρώπου (2019). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μεταφράσεων. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση
-Από τη σελίδα «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας,
κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο
https://us06web.zoom.us/j/89219936891
Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι στο YouTube "Stegi
Vitsentzos Kornaros"
(https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA
<https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA?fbclid=IwAR2WAGJs-
uc4l42k0ahp9BkXR2PZda_R9GdILFXhYYQ8kj2Hfeu-YfoGx-U> )