10 χρόνια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην «Ηλεκτρική»

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 10 χρόνων της Έκθεσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει τις επετειακές εκδηλώσεις του για τα 10 Χρόνια της Έκθεσης στο κτίριο της παλιάς ηλεκτρικής στον κόλπο Δερματά.

Σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 το ΜΦΙΚ έχει ετοιμάσει δύο εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό.

 Στις 11.00 πμ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έκανε  Παρουσίαση – Ιστορική Αναδρομή των 10 χρόνων της Έκθεσης του ΜΦΙΚ, ο καθηγητής Μωυσής Μυλωνάς.

Το απόγευμα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με έντεχνα και ρεμπέτικα τραγούδια στο ΜΦΙΚ ,με τους: Δημήτρη Βασμαρή (μπουζούκι - τραγούδι), τον Σωτήρη Αλεξάκη (κιθάρα - τραγούδι), τον Στέφανο Κουρουπάκη (μπάσο - τραγούδι) και τον Γιάννη Χαρκούτση (κρουστά).  Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. 



Χαιρετισμός για τα 10 χρόνια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην «Ηλεκτρική» 


Του Γιώργου Ελ. Αεράκη*

Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι υπερήφανο. Για την εξαιρετική ποιότητα του διδακτικού του προσωπικού, για το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές του - πράγμα που επιτρέπει στου καλύτερους από αυτούς να λάμπουν στα ερευνητικά κέντρα αλλά και στα ξένα πανεπιστήμια όπου συνεχίζουν τις σπουδές τους. Υπερηφανεύεται επίσης και δικαίως, για την υψηλή βαθμολογία που λαμβάνει κάθε χρόνο στα university rankings, που το τοποθετούν στο υψηλότερο σκαλί μεταξύ των ελληνικών και πολύ ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη. 

Έχει όμως και έναν άλλο λόγο να είναι υπερήφανο το πανεπιστήμιό μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι, στα 40 μόλις χρόνια της λειτουργίας του, που δεν είναι πολλά για ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, δημιούργησε και συντηρεί τέσσερα Μουσεία:

Το Μουσείο εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο 

Το Μουσείο ιατρικής στο Ηράκλειο 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου 

και το δικό μας, το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Κρήτης που αποτελεί ένα από τα στολίδια του νησιού μας. Αρκεί να αναφέρω ότι η παγκόσμια πλατφόρμα Tripadvisor ανάμεσα σε 84 προτινόμενους προορισμούς για την πόλη του Ηρακλείου το τοποθετεί στη πρώτη τριάδα. 

Τί είναι ένα πανεπιστημιακό μουσείο αν όχι ο καθρέπτης του Ιδρύματος; Θα έλεγα ότι είναι το πολιτιστικό εκείνο αγαθό που προσφέρεται από το πανεπιστήμιο της καρδιάς μας στον καθένα που το επισκέπτεται. 

Ο σύλλογος φίλων του Μουσείου που λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα; ιδρύθηκε το 1994. Σκοπός του είναι η υποστήριξη των πολυσχιδών δραστηριοτήτων του Μουσείου που είναι μεταξύ άλλων η ανάληψη δράσεων που έχουν σαν σκοπό την προστασία, την διαχείριση αλλά και την ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών του.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η διοικητική αλλά και η οικονομική διαχείριση της έκθεσης καθώς και του πωλητηρίου πρόσφατα, έχουν ανατεθεί με απόφαση της Συγκλήτου στον σύλλογο φίλων του οποίου έχω την μεγάλη τιμή να προίσταμαι. 

Είμαστε ευγνώμονες στα εκατοντάδες μέλη του συλλόγου μας που συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων μας. Στο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που η ποιότητά και η επάρκειά του αναγνωρίζεται από όλους. 

Θα ήταν για μας ιδιαίτερη χαρά να σας έχουμε συνεπιβάτες στο ταξίδι μας και γιατί όχι να γίνετε μέλη μας με ενεργό συμμετοχή στη λειτουργία του. 

*Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης





Χαιρετισμός Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού στην επετειακή εκδήλωση   για τα δέκα έτη  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 Στην επετειακή εκδήλωση για τα δέκα έτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί  του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στον  χαιρετισμό του, τόνισε:

«Η δεκαετής παρουσία του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» στον χώρο του παραλιακού βιομηχανικού κτιρίου του Ηρακλείου, το ανέδειξε ως ένα βασικό πόλο: ουσιαστικής γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης, και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του άστεως προς τους  τομείς της Ζωολογίας, της Βοτανικής, της Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας, και της Ορυκτολογίας, οι οποίοι, ενώ αποτελούν το υλικό πεδίο του πλανήτη μας, δεν υπάρχει η ανάλογη βιωματική σχέση, η εκ του σύνεγγυς παρατήρηση και εμπειρία στους ανθρώπους των σύγχρονων πόλεων.

   Συνάμα, καθώς το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» συνδέεται άμεσα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης: οι εκθέσεις, η έρευνα, τα προγράμματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια, λειτουργούν ως επιστημονικές δράσεις. Η συνακόλουθη, μεθοδική υλοποίηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όλα αυτά τα χρόνια, σε σχολεία, κοινωνικές ομάδες, και σε ερευνητές, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, των όψεων και των μυστικών του.

   Το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» είχε βέβαια μια χρονικά μεγαλύτερη διαδρομή ως την οριστική του εγκατάσταση. Όλη αυτή η αξιοθαύμαστη πορεία δείχνει ότι από το ξεκίνημά του έως σήμερα, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εξειδικευμένοι επιστήμονες, και τεχνικό προσωπικό, πίστεψαν στο όραμά τους, μόχθησαν γι' αυτό, και δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες –εν μέσω των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που επέφερε στην χώρα μας η πολύχρονη κρίση– για ένα πρωτοποριακό και εξωστρεφές μουσείο, που τιμά και πλουτίζει το Ηράκλειο και την μακρά ιστορική του διαδρομή. 

    Απευθύνω ευχαριστίες και το θερμότατο «εύγε» προς το «Σύλλογο Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» αλλά προς το σύνολο των συντελεστών αυτής της πολύτιμης προσπάθειας. Και εύχομαι σταθερή πορεία, πρόοδο, και επίτευξη όλων των στόχων του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» και στο μέλλον»..




Επόμενες εκδηλώσεις



Οι επόμενες επετειακές εκδηλώσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι οι εξής:  Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου (20.30, ΜΦΙΚ): Συναυλία με το μουσικό σχήμα «ΙΑΜΑ» του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης (συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Ηρακλείου)

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου (21.00, ΜΦΙΚ): Συναυλία με τον Ψαρογιώργη. Μαζί του οι Γ. Παπατζανής και Γ. Πολυχρονάκης (συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Ηρακλείου)

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (18.30, ΜΦΙΚ): Η Κάρμεν Ρουγγέρη διαβάζει για τα παιδιά το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» 

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (18.30, ΜΦΙΚ): Προβολή της ταινίας “Les Oiseaux de Passage” (Διαβατάρικα Πουλιά) σε συνεργασία με τη Nέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου (ΜΦΙΚ): «Κυνήγι Θησαυρού» και «Μια Νύχτα στο Μουσείο»

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΜΦΙΚ: http://www.nhmc.uoc.gr/el/ten-...






Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ